Kabinet schetst hoofdlijnen pensioenstelsel

08 juli 2016 Leestijd ± 2minuten

Het kabinet kiest voor een pensioenstelsel waarin collectiviteit en solidariteit behouden blijven, maar dat beter aansluit bij de veranderende arbeidsmarkt. Een stelsel dat maatwerk mogelijk maakt, ruimte biedt voor individuele keuzes en een realistische verwachtingsbeeld geeft over het pensioen.

Dat staat in de Perspectiefnota 'Toekomst Pensioenstelsel' van het kabinet, dat vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd. In hoofdlijnen schets het kabinet de weg die hiertoe moet leiden:

  1. Toereikend pensioen voor alle werkenden
  2. Afschaffen doorsneesystematiek
  3. Nieuwe pensioenovereenkomst
  4. Keuzevrijheid en maatwerk

De uiteindelijke invulling en invoering van het nieuwe pensioenstelsel zal in een volgende kabinetsperiode aan de orde zijn. Invoering van een nieuw stelsel per 2020 is volgens het huidige kabinet nog steeds mogelijk.

Voldoende pensioen voor werkenden

In de perspectiefnota schetst het kabinet het perspectief op een nieuw pensioenstelsel. Dat wordt een stelsel waarin iedereen die werkt voldoende pensioen kan opbouwen en dat beter aansluit bij de arbeidsmarkt, zodat baanwisselingen geen ongewenste invloed hebben op de pensioenopbouw. Een begrijpelijker stelsel ook, dat glashelder is over wat mensen kunnen verwachten. Het kabinet wil daarmee de nu ontstane verwachtingenkloof dichten.

Pensioenstelsel met keuzemogelijkheid

Het kabinet is van mening dat het toekomstige stelsel een oplossing moet bieden voor de groep die nu een ontoereikend pensioen opbouwt of waarschijnlijk zal gaan opbouwen. Daarnaast vraagt de veranderende samenleving om een pensioencontract dat beter past bij persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Waarin meer ruimte is om zelf keuzes te maken, afhankelijk van de arbeidsmarktpositie en de persoonlijke omstandigheden van mensen. Ook aan die vraag wel het kabinet in het toekomstige pensioenstelsel alle ruimte bieden.

Afschaffen van de doorsneesystematiek

Het afschaffen van de doorsneesystematiek zal volgens het kabinet de huidige onwenselijke herverdeling verminderen. Niet alleen van jongere naar oudere werknemers, maar ook van laag- naar hoogopgeleiden. Het zorgt er tevens voor dat wisselingen op de arbeidsmarkt minder gevolgen hoeven te hebben voor de pensioenopbouw van deelnemers.

De nieuwe opbouwsystematiek heeft volgens het kabinet een positief effect op premieovereenkomsten omdat werkgevers voor hun oudere werknemers geen hogere pensioenpremie betalen dan voor hun jongere collega’s.

Lees hier de Perspectiefnota Toekomst pensioenstelsel

Lees hier de begeleidende brief aan Tweede Kamer

 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.