Inwonende familie: een fiscale uitdaging

13 juni 2018 Leestijd ± 2minuten

De adviseur die een hypotheek wil aanvragen voor een klant die met twee of meer generaties in één huis wil wonen, zal vaak een nee te horen krijgen. Geldverstrekkers zijn bang voor de mogelijke juridische en fiscale consequenties die hieraan kleven. En die zijn er ook wel degelijk.

Dit zogenaamde kangoeroe-wonen kan invloed hebben op toeslagen, uitkeringen of pensioen. Met de Familiehypotheek die eerder dit jaar werd geïntroduceerd staat Woonfonds wél formeel toe dat een woning door meerdere generaties gebruikt kan worden. Daarmee kunnen ouderen langer ‘zelfstandig’ blijven wonen, namelijk bij hun kinderen.

Paul Bänziger van Woonfonds zegt wel te weten waarom de andere banken in Nederland nog steeds terughoudend zijn voor deze van meerdere generaties in een woning, omdat men bang is dat er een situatie zou kunnen ontstaan met een hypotheekachterstand en er meerdere medebewoners zijn die dan recht hebben op huurbescherming. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot daling van de woningwaarde. Bij het aanvragen van een hypotheek worden dit soort gevallen dus gewoonweg uitgesloten.”

Fiscale uitdaging

Helemaal onterecht is die terughoudendheid niet, want er zitten zo hier en daar wel wat fiscale haken en ogen aan het familiaire samenwonen. Samen met adviseurs en andere fiscale specialisten informeert Woonfonds klanten die geïnteresseerd zijn in de Familiehypotheek dan ook uitgebreid over de eventuele fiscale en financiële gevolgen die hiermee samenhangen.

Samen met Alex Erlings (directeur Opleidingen bij Hoffelijk) verzorgt Bänziger op 19 juni een webinar waarin hypotheekadviseurs worden bijgepraat over de complexiteit van kangoeroe-wonen. Met welke regels heb je te maken bij een ‘meer-generatiewoning’? Wat zijn de juridische en fiscale consequenties? Wat zijn de financiële gevolgen? Welke rol speelt u als financieel adviseur hierin en tot hoever reikt die rol?

U kunt zich hier gratis aanmelden voor het HBC-Webinar op dinsdag 19 juni om 12:00 uur.

Het bericht Inwonende familie: een fiscale uitdaging verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Verhuur aan ouders: hypotheekaanbieder wijst aanvraag automatisch af
Opinie

Verhuur aan ouders: hypotheekaanbieder wijst aanvraag automatisch af

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, terwijl een steeds groter deel van de zorg bij hun kinderen komt te liggen. Een manier om daarmee om te gaan, is dat ouders bij de kinderen intrekken. Harrie-Jan, directeur van de Financiële Makelaar, ziet dan ook dat de interesse toeneemt voor een hypotheek waarbij sprake is van dubbele bewoning. Volgens hem speelt de hypotheekmarkt hier nog niet goed op in.

Nieuwe woonvormen voor een nieuwe generatie
Opinie

Nieuwe woonvormen voor een nieuwe generatie

Welke invloed hebben demografische wijzingen op het aantal benodigde woningen en het type woningen? “Voor de lange termijn spelen er zoveel factoren mee, dat er in 2040 inderdaad de voorspelde 8,5 miljoen huishoudens kunnen zijn. Maar het kunnen er ook 8 of 9 miljoen worden. Een doorslaggevende factor wordt de omvang van de immigratie.” Dat zegt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij belicht de invloed van demografische trends op de toekomstige woningvraag. “De grote variatie in leefvormen zorgt ook voor nieuwe woonvormen.”

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

Spraken we eerder met Sharif Soliman over de voorwaarden waar een islamvriendelijk financieel product aan zou moeten voldoen, deze keer is het de beurt aan een organisatie die inmiddels al enkele jaren bezig is een islamvriendelijke hypotheek op de markt te brengen. Mohamed el Bakali, oprichter van Albarakah Real Estate, praat ons bij over de mogelijkheden van dit hypotheektype. 

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'
Opinie

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af te lossen op de hypotheek. Afgelopen jaren hebben Nederlandse huishoudens dat voor miljarden gedaan. Maar is het een goede zet?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.