Inwonende familie: een fiscale uitdaging

13 juni 2018 Leestijd ± 2minuten 206 views

De adviseur die een hypotheek wil aanvragen voor een klant die met twee of meer generaties in één huis wil wonen, zal vaak een nee te horen krijgen. Geldverstrekkers zijn bang voor de mogelijke juridische en fiscale consequenties die hieraan kleven. En die zijn er ook wel degelijk.

Dit zogenaamde kangoeroe-wonen kan invloed hebben op toeslagen, uitkeringen of pensioen. Met de Familiehypotheek die eerder dit jaar werd geïntroduceerd staat Woonfonds wél formeel toe dat een woning door meerdere generaties gebruikt kan worden. Daarmee kunnen ouderen langer ‘zelfstandig’ blijven wonen, namelijk bij hun kinderen.

Paul Bänziger van Woonfonds zegt wel te weten waarom de andere banken in Nederland nog steeds terughoudend zijn voor deze van meerdere generaties in een woning, omdat men bang is dat er een situatie zou kunnen ontstaan met een hypotheekachterstand en er meerdere medebewoners zijn die dan recht hebben op huurbescherming. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot daling van de woningwaarde. Bij het aanvragen van een hypotheek worden dit soort gevallen dus gewoonweg uitgesloten.”

Fiscale uitdaging

Helemaal onterecht is die terughoudendheid niet, want er zitten zo hier en daar wel wat fiscale haken en ogen aan het familiaire samenwonen. Samen met adviseurs en andere fiscale specialisten informeert Woonfonds klanten die geïnteresseerd zijn in de Familiehypotheek dan ook uitgebreid over de eventuele fiscale en financiële gevolgen die hiermee samenhangen.

Samen met Alex Erlings (directeur Opleidingen bij Hoffelijk) verzorgt Bänziger op 19 juni een webinar waarin hypotheekadviseurs worden bijgepraat over de complexiteit van kangoeroe-wonen. Met welke regels heb je te maken bij een ‘meer-generatiewoning’? Wat zijn de juridische en fiscale consequenties? Wat zijn de financiële gevolgen? Welke rol speelt u als financieel adviseur hierin en tot hoever reikt die rol?

U kunt zich hier gratis aanmelden voor het HBC-Webinar op dinsdag 19 juni om 12:00 uur.

Het bericht Inwonende familie: een fiscale uitdaging verscheen eerst op InFinance.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

10 stemmen (gemiddeld 2,9 van 5).

Anderen bekeken ook

Verhuur aan ouders: hypotheekaanbieder wijst aanvraag automatisch af

21 mei 2018 Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, terwijl een steeds groter ...

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

03 november 2017 Spraken we eerder met Sharif Soliman over de voorwaarden waar een ...

Islamvriendelijk financieren voor meer groepen interessant

26 oktober 2017 Nu we de kredietcrisis achter ons hebben gelaten lijkt de ...

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

31 mei 2018 Door de grote vraag naar woningen komt de nieuwbouw flink ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.