Informatieverstrekking pensioenfondsen kan beter

21 december 2016 Leestijd ± 1minuut

Pensioenfondsen leveren veel inspanningen om hun deelnemers goed te informeren. Toch geldt voor de meeste fondsen dat de informatieverstrekking nog beter kan. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM en DNB bij 137 pensioenfondsen.

De toezichthouders vinden het belangrijk dat deelnemers een duidelijk beeld hebben van kortingen en indexaties, zeker gezien de huidige financiële positie van pensioenfondsen. Dat voorkomt teleurstellingen. Deelnemers moeten niet te hoog gespannen verwachtingen hebben van hun pensioen, vinden AFM en DNB.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de fondsen correct en duidelijk informeert over de kans op indexatie en de omvang daarvan. Bij een derde van de fondsen was hierover nog geen boodschap opgenomen in de toegezonden stukken.

Korten

Er is volgens de toezichthouders vooral ruimte voor verbetering in de informatie over het korten van de uitkering. Een grote meerderheid van de fondsen kan over de kans op korten duidelijker informeren.

AFM en DNB hebben een brief naar de pensioenfondsen gestuurd. Die gaat vergezeld van een flyer met communicatietips, waarin ook voorbeelden staan van goede en minder goede communicatie. Het onderzoek krijgt in 2017 een vervolg.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.