'Hypothekenstresstest is overbodig'

21 april 2016 Leestijd ± 2minuten

Het pleidooi van DNB-president Klaas Knot om een stresstest voor startende huizenkopers te introduceren, is ‘ongefundeerd’ en ‘overbodig’. Dat stelt Arnoud Bosch, penningmeester van de Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer (VDAB).

Knot pleitte op 13 april tijdens het ECB-debat in de Tweede Kamer voor een stresstest voor startende hypotheekaanvragers. Naast de huidige lage rente zou er wat hem betreft ook een berekening gemaakt moeten worden op basis van een fictieve rente, waarbij Knot het dubbele van de huidige rentes voorstelde als uitgangspunt te nemen.

“Zijn stelling is gebaseerd op het feit dat de hypotheekrente in de toekomst wellicht kan stijgen naar 5% over de hypotheekschuld, waardoor hypotheekkredietvragers na de rentevaste periode in betalingsproblemen kunnen komen”, aldus Bosch. “Helaas wordt de stelling van de DNB-president niet ondersteund.”

Volgens Bosch maken de onderstaande punten een 'hypothekenstresstest' overbodig:

  • Annuïteitsleningen zijn verplicht gesteld bij nieuwe hypotheken;
  • De maximale leennorm wordt beperkt door het vastgesteld jaarinkomen;
  • Juist de lage hypotheekrente zorgt ervoor dat het aflossingsdeel van de hypotheek in de annuïteit groot wordt, wat zichtbaar is gemaakt bij de rente 0% (zie blauwe tabel);
  • Door het grote aflossingsdeel zal na de rentevaste periode de maandelijkse betalingsverplichting niet noemenswaardig worden verhoogd, omdat de restantschuld na een periode van tien jaar al flink geslonken zijn.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.