'Hypotheekverstrekker is uitvoeringskantoor van de overheid'

13 augustus 2018 Leestijd ± 2minuten
'Hypotheekverstrekker is uitvoeringskantoor van de overheid'

“De AFM moet hypotheekverstrekkers controleren op dossiers en kijken of ze die op een goede manier onderbouwen. Zo komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de hypotheekverstrekker die nu een beetje zijn verworden tot uitvoeringskantoren van de overheid.”

Dat zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in een interview met Kop-Munt. Hij zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Kredietverstrekkers moeten daarin veel meer hun verantwoordelijkheid nemen en krijgen, zegt hij. Het is volgens Boelhouwer de taak van de kredietverstrekker om in die situaties een inschatting van de risico’s te maken en de kredietverstrekking te voorzien van een goede onderbouwing. “Als ze dat niet doen, geef ze als toezichthouder dan een forse boete en trek op termijn hun vergunning in. Zoals het nu gaat zijn hypotheekverstrekkers een beetje verworden tot uitvoeringskantoren van de overheid.”

Volgens Boelhouwer kan er al veel meer op basis van de huidige regelgeving, maar dat ziet hij op heel veel plekken alleen niet gebeuren.

Missen als kiespijn

De redactie van Kop-Munt vroeg Boelhouwer te reageren op een uitspraak van Paul Schuiling (AFM) op AMweb. Die waarschuwde in een interview dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. Vastgehouden aan de leennormen en niet toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Die verplichte inkomensnormen zou Boelhouwer het liefst meteen afschaffen, behalve voor NHG-hypotheken. Hoewel hij tegelijkertijd moet vaststellen dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking op dit moment kan missen als kiespijn. “Je zou kunnen zeggen dat we nu eigenlijk meer eisen moeten stellen aan de kredietverstrekking, omdat het aanbod de vraag niet kan bijhouden en prijzen daardoor te hard stijgen.”

Lees hier het hele gesprek op de website Kop-Munt

Het bericht 'Hypotheekverstrekker is uitvoeringskantoor van de overheid' verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

Het probleem van de woningmarkt is meer dan de woningmarkt

Het probleem van de woningmarkt is meer dan de woningmarkt

Het opvallendste nieuws van deze week is dat aantal verkochte woningen in september hard is gedaald. Het ziet er niet naar uit dat er de komende jaren voldoende woningen worden bijgebouwd om aan de vraag te voldoen. De krapte houdt nog wel even aan.

Positie bankgebonden hypotheekadviseurs op losse schroeven
Cijfers & onderzoeken

Positie bankgebonden hypotheekadviseurs op losse schroeven

Hypotheekadviseurs die hun authenticiteit en onafhankelijkheid onderstrepen zorgen voor positieve associaties in het brein van hun klant en kunnen op sterke waardering rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van neuromarketingbureau Neurensics naar emoties bij huizenkopers. Hiermee is voor het eerst in de geschiedenis op wetenschappelijke basis onderzocht wat er in het brein van de consument gebeurt gedurende verschillende fases in het hypotheektraject. Daarbij werden onder andere fMRI-scans gemaakt.

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.