Hypotheek werknemers 92% van totale schuld

02 augustus 2018 Leestijd ± 2minuten

Volgens het CBS maakt de hypotheekschuld van werknemers gemiddeld 92% uit van de totale schuld. Bij zzp’ers is dat 80% en bij zelfstandigen met personeel (zmp’ers) 74%. Zmp’ers hebben wel het vaakst een hypotheekschuld. Met een doorsneewaarde van 231.000 euro is deze ook hoger dan die van zzp’ers en werknemers.

Op basis van nieuwe cijfers over vermogens van zelfstandigen en werknemers concludeert het CBS verder dat zelfstandigen met personeel fors meer vermogen hebben dan werknemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Begin 2016 bedroeg het doorsnee vermogen van een zmp’er 217.000 euro. Bij zzp’ers lag dit op 101.000 euro en bij werknemers op 23.000 euro. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens van zelfstandigen en werknemers.

Bedrijfsvermogen

De helft van de zmp´ers had begin 2016 minimaal twee ton aan vermogen. Ruim negen op de tien zmp’ers hebben een bedrijfsvermogen met een doorsnee waarde van 74.000 euro. Het bedrijfsvermogen is daarmee goed voor 43% van de totale bezittingen.

Van de werknemers had nog geen 20% een vermogen van twee ton of meer. Bij de zzp´ers had 37% een dergelijk vermogen. Van de zzp’ers beschikt 81% over bedrijfsvermogen, met een doorsnee waarde van 19.000 euro. Het bedrijfsvermogen vormt bij de zzp’ers 31% van de totale bezittingen. De eigen woning vormt het belangrijkste vermogensbestanddeel voor zowel werknemers als zzp’ers.

Het bericht Hypotheek werknemers 92% van totale schuld verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
MUNT Hypotheken verruimt acceptatiecriteria senioren
Trends

MUNT Hypotheken verruimt acceptatiecriteria senioren

MUNT verruimt de acceptatiecriteria voor ouderen die willen verhuizen van de ene naar de andere koopwoning. Dat houdt in dat MUNT hypotheekaanvragen van consumenten die al pensioen/AOW ontvangen of over maximaal 10,5 jaar de Pensioen/AOW-leeftijd bereiken, toetst op basis van werkelijke lasten. Hiermee wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen. De werkelijke maandlast van de nieuwe lening moet wel gelijk of lager zijn dan de huidige maandlast. MUNT volgt hiermee het NHG-beleid.​  

Circulair bouwen voor starters
Trends

Circulair bouwen voor starters

Starters hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt. Een koopwoning is op veel plekken niet meer te betalen. Huurwoningen zijn, zeker in de Randstad, nauwelijks voor starters beschikbaar. Regelgeving en bouwprojecten verlopen traag. Een verloren startersgeneratie dreigt. Daar hoopt Nezzt, het woonconcept van De Meeuw, iets aan te kunnen doen. 

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift
Opinie

Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam deze week met teleurstellend nieuws: de helft van de hypotheekverstrekkers frustreert de verduurzaming van de woningmarkt. Huizenkopers krijgen namelijk bij een kwart van de hypotheekverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijke toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe huis te verduurzamen. Bij 30 procent van de geldverstrekkers moeten zij een renteopslag betalen. De oprichters van De Energiebespaarders, Jeffry Broek en Mark Zaal, zien ook positieve punten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.