Huizenkoper schiet zichzelf in de voet

14 augustus 2018 Leestijd ± 2minuten

Over de koopprijs van een woning valt nog maar weinig te onderhandelen. Gemiddeld genomen lag de betaalde koopprijs in het tweede kwartaal van 2018 met 0,1% nog maar net onder de vraagprijs. Kopers betalen op steeds meer plekken in Nederland meer dan de vraagprijs.

Deze prijsstijging wordt mede gefaciliteerd door een groeiende overwaarde, de aanhoudende lage hypotheekrente, de aankoop van koopwoningen door beleggers in de grote steden en de inkomensgroei, die door de sterke economie vermoedelijk de komende paar jaar nog versterkt zal doorzetten. Die verwachting schetst het Expertisecentrum Woningwaarde OTB van de Faculteit Bouwkunde TU Delft, in de vorige week gepresenteerde tweeëntwintigste Monitor Koopwoningmarkt.

Omgeslagen koopproces

De meeste woningmarktgebieden kennen inmiddels een krappe tot zeer krappe koopwoningmarkt. Dit wordt mede veroorzaakt door een volledig omgeslagen koopproces, waarbij eerst een nieuwe woning wordt gekocht en pas daarna de eigen woning in de verkoop gaat. Daarmee schiet de huizenkoper zichzelf in de voet. Consumenten willen wel kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. “De potentiële kopers staan in de rij bij elke woning die te koop wordt aangeboden. Of de woning is al verkocht voordat zich een rij kan vormen”.

Krapte-indicator naar recordhoogte

De krapte-indicator (de verhouding tussen het te koop staande woningaanbod en het aantal transacties) op de markt van bestaande woningen staat inmiddels op een waarde 3,8. Sinds het begin van deze eeuw konden kopers niet eerder uit zo weinig te koop staande woningen kiezen. Ook op de markt van nieuwbouw koopwoningen is de krapte-indicator inmiddels gedaald tot 2,3 in het eerste kwartaal van 2018. De keuze is op deze markt dus nóg beperkter. De juiste nieuwe woning wordt steeds vaker buiten de grote steden of buiten de Randstad gevonden.

Het bericht Huizenkoper schiet zichzelf in de voet verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'
Opinie

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'

De huizenmarkt is in grote delen van Nederland oververhit. Het Financieel Stabiliteitscomité van de overheid wil onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. De vraag is of dit tot speculatie leidt.

Welke hypotheekevents mag je niet missen?

Welke hypotheekevents mag je niet missen?

Nu 2016 ten einde loopt, is het goed alvast vooruit te kijken. Welke (hypotheek)events staan er op de planning, en waarom zou je daarheen moeten? Een overzicht.

Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Om te beoordelen wat de meest gunstige hypotheek is voor de klant is de laagste aanvangsrente niet het belangrijkste criterium. Beter is het om te kijken naar de maandlasten bij aanvang en de totale netto kosten over de looptijd, waarbij je rekening houdt met het verloop van de rente gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Daardoor kun je ook aspecten als automatische rentedaling en rentemiddeling meenemen. Ook de nieuwe versie van Adviesbox speelt daarop in met de hypotheekvergelijker. Die toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op rente, voorwaarden en maximale verstrekking.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.