Handhavende AFM-maatregelen bij vervroegde aflossing

26 juni 2018 Leestijd ± 2minuten

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij vijftien hypotheekaanbieders blijkt dat nog niet alle aanbieders in alle gevallen een correct bedrag voor het vervroegd aflossen van de hypotheek in rekening hebben gebracht. De AFM overweegt nu om aan enkele aanbieders handhavende maatregelen op te leggen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat meerdere huizenbezitters een te hoge vergoeding (boeterente) betaalden voor vervroegde aflossing. Van de vijftien aanbieders zijn er negen die in minstens één dossier een te hoge vergoeding in rekening hebben gebracht. Het gaat om 32 van de in totaal 150 onderzochte dossiers. De AFM heeft de aanbieders laten weten dat ze snel aan de wettelijke norm moeten voldoen en hun benadeelde klanten moeten compenseren.

Veelgemaakte fouten betreffen individuele fouten die zijn gemaakt door onjuiste invoer van gegevens bij de berekening. Een onjuiste inrichting van systemen die fouten veroorzaken, bijvoorbeeld door het hanteren van onjuiste renteopslagen. En een onjuiste benadering van het financiële nadeel, bijvoorbeeld door het naar boven afronden van de resterende rentevaste periode.

Hoge bedragen

Een aantal aanbieders heeft naar aanleiding van de constateringen door de toezichthouder zelf onderzoek uitgevoerd. Zij kwamen daarbij tot de conclusie dat ook in vergelijkbare dossiers een te hoge berekening was gemaakt. Dit varieerde volgens de AFM van enkele euro’s tot een uitschieter van duizenden euro’s te veel. In het merendeel van de beoordeelde dossiers is niet meer in rekening gebracht dan het financiële nadeel. De AFM verwacht dat huizenbezitters die teveel hebben betaald, worden gecompenseerd.

Aflosnota’s

De AFM heeft ook vastgesteld dat de specificatie van de berekening in de aflosnota’s niet alle noodzakelijke informatie bevat. Bij alle aanbieders ontbraken één of meerdere onderdelen, waardoor huizenbezitters de berekening niet goed kunnen volgen. Bij drie aanbieders miste er zelfs zoveel informatie dat de huizenbezitters geen enkel idee kunnen krijgen waarop de berekening is gebaseerd. Deze aanbieders hebben hun specificaties inmiddels verbeterd.

Wat vooraf ging

Met dit onderzoek ziet de AFM toe op de naleving van wetgeving waarover in maart 2017 een Leidraad ‘Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’ is gepubliceerd. Hiermee kunnen aanbieders de maximale vergoeding vaststellen, die vanaf 14 juli 2016 volgens de wet aan huizenbezitters in rekening mag worden gebracht. Uitgangspunt is dat aanbieders niet meer dan het door hen geleden financiële nadeel als gevolg van vervroegde aflossing doorberekenen.

Het bericht Handhavende AFM-maatregelen bij vervroegde aflossing verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Aan de slag met AVG: tien aandachtspunten
Trends

Aan de slag met AVG: tien aandachtspunten

Leuk is het niet, maar hypotheekadviseurs zullen er ook mee aan de slag moeten, zeker als ze nog niet zijn begonnen. Dit was de boodschap van Patricia Boer van FlexFront over AVG. Maar wat voor actie moet een hypotheekadviseur concreet nemen? Jan Jaap Hangelbroek, Director risk & compliance bij MUNT Hypotheken deelt een tiental aandachtspunten.

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk
Column

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek afsluiten. Gelukkig maar, want Nederland telt ruim één miljoen zzp’ers en nog eens meer dan 330.000 ondernemers met personeel. Dat aantal stijgt alleen maar, zzp is here to stay. Toch zijn we er nog niet. Er zijn als het gaat om hypotheken voor ondernemers nog een aantal obstakels te nemen, met name waar het de bepaling van het inkomen betreft.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.