Gemeenten gaan Verzilverlening aanbieden

08 februari 2018 Leestijd ± 2minuten

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) introduceert de Verzilverlening. Hiermee kunnen gemeenten en provincies woningeigenaren helpen de overwaarde uit hun stenen te halen. Een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren, zegt SVn.

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De aanvrager betaalt gedurende de looptijd geen rente en aflossing. De lening wordt afgelost na verkoop van de woning of overlijden. Er is geen maximale leeftijdsgrens voor het afsluiten van de Verzilverlening van SVn.

Variant op Blijverslening

De Verzilverlening van SVn is in eerste instantie bedoeld om te investeren in comfortabel en veilig wonen. Het is daarmee feitelijk een variant op de Blijverslening, die in al meer dan 80 gemeenten wordt aangeboden. De Blijverslening werd vorig jaar geïntroduceerd en is bedoeld om senioren die hun woning willen aanpassen, te helpen bij de financiering daarvan. De gemeente kan restricties opleggen waaraan de Verzilverlening mag worden besteed. Ook mogen de gemeenten zelf de maximale lening en de doelgroep bepalen.

Anders dan bij andere SVn-leningen krijgt de gemeente niet ieder jaar een deel van zijn lening terug, maar pas over langere termijn. Jan Willem van Beek (foto), directeur van SVn: “Wij denken dat de gemiddelde Verzilverlening na 10-15 jaar met rente wordt terugbetaald. Dat lijkt lang, maar is eigenlijk niet anders dan bij andere hypothecaire Stimuleringsleningen. Wij denken met zowel de Verzilver- als de Blijverslening overheden, maar vooral ook de senioren zelf, oplossingen te bieden om langer thuis wonen mogelijk te maken.”

Goede stap volgens VEH

Vereniging Eigen Huis juicht de komst van de Verzilverlening toe. VEH-directeur Rob Mulder: “We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven. De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast.”


Lees ook
De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?
Trends

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?

Nu steeds meer ouderen kampen met een pensioentekort, hebben zij op hogere leeftijd behoefte aan een aanvulling op hun inkomen. Waarom zou je die niet halen uit je eigen woning? Dat is de gedachte achter de omkeerhypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier in Nederland niet meer oplossingen voor zijn,” vindt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond.

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'
Opinie

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'

De verzilverhypotheek, de blijvershypotheek, sale-and-lease-back. Allemaal mogelijkheden om overwaarde uit de eigen woning te halen. Volgens Alex van Scherpenzeel van ANBO is hier veel vraag naar onder senioren. Dat leidt alleen wel tot de komst van veel dubieuze aanbieders.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.