Forse AFM-boete voor overtreden provisieverbod

06 januari 2017 Leestijd ± 3minuten

De AFM heeft een boete van 80.000 euro opgelegd aan ABF Adviesgroep en een boete van 5.000 aan directeur Edwin Loohuis, feitelijke leidinggevende van ABF. De boetes zijn opgelegd omdat ABF van een verzekeraar provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen in uitvaartverzekeringen.

Volgens de toezichthouder heeft het assurantiekantoor geprobeerd het provisieverbod te omzeilen door met de betreffende uitvaartverzekeraar af te spreken dat vier werknemers van ABF op haar loonlijst werden geplaatst. De verzekeraar heeft vervolgens een jaar lang de salariskosten van deze werknemers voldaan. De werknemers bleven vanuit het kantoor van ABF werken en werden aangestuurd door Loohuis, die zelf ook werd betaald door de verzekeraar (totaal 64.377 euro).

De AFM vindt daarom dat er sprake is van verkapte provisieverstrekking. Temeer omdat klanten niet zijn ingelicht over deze afspraken en de verkoop van de klantportefeuille door Loohuis aan de verzekeraar. De samenwerking tussen ABF en de verzekeraar heeft geduurd van 1 mei 2013 tot 8 mei 2014.

Omzet genereren

De samenwerking tussen uitvaartverzekeraar en ABF is op 1 mei 2013 officieel van start gegaan. In aanloop hiernaartoe hebben beide partijen tussen maart 2012 en met april 2013 op initiatief van ABF gesprekken gevoerd over de invulling. Reden voor de toenadering door ABF was volgens de AFM "continuïteit en beheer van de bestaande portefeuille en nieuwe productie". Doelstelling van de samenwerking was “een omzet te genereren van ongeveer 412.000 euro per maand en de realisatie van een stijging van het verzekerd vermogen met bijna 5 miljoen".

In de samenwerkingsovereenkomst van 26 apriI 2013, gesloten tussen verzekeraar, Loohuis, Anwin Holding en het daaronder vallende ABF, is onder meer afgesproken dat ABF en Anwin aan de verzekeraar “hun medewerking zullen verlenen aan het bevorderen van de verkoop van uitvaartverzekeringen onder het label van de verzekeraar”. Als onderdeel van deze overeenkomst heeft ABF de gegevens van het klantenbestand van de portefeuille met uitvaartverzekeringen van ABF en de goodwill die aan deze In Pace portefeuille en de naam In Pace Uitvaartverzekeringen is verbonden voor een symbolische euro aan de uitvaartverzekeraar verkocht.

Maandelijkse productie

Zoals aangegeven kwamen ook vier werknemers van Loohuis op de loonlijst van de verzekeraar te staan. Deze vier medewerkers hadden een eigen werkplek ten kantore van ABF in Oldenzaal. Het personeel van ABF was geïnstrueerd dat zij uitsluitend producten van de betreffende uitvaartverzekeraar mochten adviseren. Loohuis verhuurde zichzelf voor 20 uur per week als commercieel manager aan de verzekeraar en ontving daarvoor een maandelijkse managementvergoeding van 5.400 euro. Als tegenprestatie werd een maandelijkse productie afgesproken met een verzekerd kapitaal van 300.000 euro. De verzekeraar keert ook een omzet afhankelijke vergoeding uit aan de holding voor haar werkzaamheden.

De samenwerking verloopt vervolgens niet geheel vlekkeloos en uiteindelijk zegt de verzekeraar de samenwerking per I juli 2014 eenzijdig op, omdat Loohuis niet wil meewerken aan de beëindiging van de managementovereenkomst. De verzekeraar doet dit “op grond van tekortkomingen in de nakoming van de verplichtingen uit de managementovereenkomst.”

Boete

De AFM meent dat in dit geval sprake is van een gemiddelde ernst van de overtreding en een gemiddelde verwijtbaarheid van de overtreders. De AFM vindt een boete van 100.000 voor zowel ABF als Loohuis in dit geval passend. De boete voor ABF is echter teruggebracht tot 80.000 en de boete voor Loohuis tot 5.000, omdat zij een hogere boete niet kunnen betalen.

Juristenvoer

Voorafgaand aan de samenwerking heeft de verzekeraar de voorgenomen werkwijze voorgelegd aan verschillende juridisch specialisten. Ook daarna zijn op aanwijzing van juridische informatie nog aanpassingen gedaan in de samenwerking. Het is volgens ABF dan ook onjuist te stellen dat de samenwerking is aangegaan terwijl ABF zich ervan bewust was dat de activiteiten mogelijk in strijd zouden zijn met wet- en regelgeving. ABF en Loohuis hebben 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen de boete.

Het uitgebreide en gedetailleerde boetebesluit ABF Adviesgroep en het boetebesluit Loohuis beschrijft de constructie van oprichting tot beëindiging.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.