'Flexibele AOW geen goedkope oplossing'

04 september 2017 Leestijd ± 1minuut

Het hanteren van een flexibele pensioendatum voor mensen met een zwaar beroep is niet mogelijk zonder dat daar extra kosten aan te pas komen voor het Rijk. Dat concludeert het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG).

In politiek Den Haag bestaat brede steun voor een flexibele pensioendatum, waarbij de AOW (gedeeltelijk) eerder of later kan ingaan. Voor werknemers met een zwaar beroep, zoals bouwvakkers, kan dit een oplossing zijn. Wie eerder met pensioen gaat, moet dan wel genoegen nemen een lagere uitkering.

Het AG concludeert na nader onderzoek echter dat dit zal leiden tot méér kosten voor het Rijk, zo meldt het FD. Wie eerder stopt met werken krijgt tenslotte een uitkering onder het bestaansminimum. Tel daarbij op dat mensen met een zwaar beroep meestal geen hoog inkomen hebben, en dus geen goede pensioenopbouw. Dit moet dan worden aangevuld met aanvullende bijstand, waarbij het Rijk alsnog extra kosten moet maken.

De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 67 jaar in 2021, en stijgt daarna verder op basis van de gemiddelde levensverwachting.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.