Financiële educatie nauwelijks effectief bij pensioenkeuze

27 juni 2017 Leestijd ± 1minuut

Uitstelgedrag en slechte pensioenkeuzes kunnen voorkomen worden door het aantal (complexe) keuzes te beperken en in te spelen op intuïtief gedrag. Dit blijkt uit een literatuurstudie en internationale vergelijking van Netspar.

Netspar onderzocht de psychologie van pensioenkeuzes en komt tot de conclusie dat mensen zich - als het gaat om complexe (financiële) keuzes - systematisch laten leiden door intuïtie, in plaats van door ratio. Gevoel opgeroepen door taalgebruik (met name metaforen) blijkt een belangrijke rol te spelen in het keuzeproces. Financiële educatie is volgens Netspar daarom nauwelijks effectief als het gaat om het begeleiden van mensen naar de meest passende pensioenkeuze.

Wie zwijgt stemt toe

Het onderzoek is samengevat in Netspar Brief 10. Daarin schrijft hoogleraar Henriëtte Prast onder andere: “Sparen wordt stelselmatig uitgesteld. Om passiviteit, uitstelgedrag en ‘slechte’ keuzes te voorkomen, is het raadzaam om het aantal keuzes te beperken, opties los van elkaar aan te bieden en sparen als stille keuze (wie zwijgt stemt toe) aan te bieden, ofwel mensen te dwingen actief te kiezen. Van groot belang is om ook de risicohouding in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen de vragenlijsten die daarvoor bedoeld zijn (onbewust) verkeerd invullen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.