Energieprijzen stijgen in 2018 en dit zijn de oorzaken

23 maart 2018 Leestijd ± 3minuten

In 2018 zijn de energietarieven gestegen. Het stijgen van de energiekosten in een huishouden is afhankelijk van de energieleverancier en het jaarlijkse verbruik. Hoe meer er verbruikt wordt, hoe hoger de rekening zal uitvallen. Maar, dit jaar is het toch net even anders.

Ook huishoudens die hetzelfde verbruik hebben als voorgaande jaren gaan meer betalen in 2018. Dit komt doordat de tarieven voor het leveren van energie omhoog gaan.

Behalve dat de kosten voor het leveren van energie omhooggaan, zullen ook de netwerkkosten én de belastingen voor energie oplopen. Een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas zal door deze verhogingen ongeveer €110,- meer gaan betalen in 2018.

Verhogen van de belasting op energie

Een stijging van de leveringstarieven is te danken aan oplopende inkoopprijzen voor gas en stroom. In 2016 ontving de overheid 25,3 miljard aan milieubelastingen en –heffingen. Deze heffingen stijgen, en vooral de energiebelasting en BMP doen dat.

Door hogere belastingen wil de overheid meer bewustzijn creëren en op deze manier burgers efficiënter om laten gaan met energie. Met deze maatregel hoopt de overheid dat de inwoners van Nederland meer gaan besparen op energie en eventueel duurzame oplossingen gaan bedenken om het energieverbruik omlaag te brengen.

Hogere heffing Opslag Duurzame Energie

Behalve het heffen van een hogere belasting op energie wordt ook de heffing voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) hoger. De ODE is in 2013 ingevoerd om ons allen te stimuleren om meer te gaan investeren in duurzame energie.

Deze heffing zorgt ervoor dat de energierekening nog verder zal oplopen.

Oorzaken verhoging netwerkkosten

Dan zijn er nog de netwerkkosten. Deze bestaan uit de kosten voor transport, de meterhuur en de kosten voor het aansluiten van een huishouden. De reden van de verhoging van deze kosten is dat het landelijke elektriciteit transportbedrijf TenneT gaat investeren in het uitbreiden van het hoogspanningsnetwerk.

Netbeheerders in verschillende regio's moeten zogenaamde precariobelasting gaan betalen. Dit is een lokale heffing op het gebruik van grondgebied, waar kabels en leidingen doorheen lopen. Al deze kosten worden uiteindelijk betaald door de consument.

Energie vergelijken en de kosten omlaagbrengen

Consumenten kunnen het oplopen van de energierekening niet volledig voorkomen, maar het is wel mogelijk om de kosten te drukken door zo zuinig en efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Dat is precies wat de overheid  wil bereiken. Door onder andere zaken als sluipverbruik tegen te gaan, kunnen de kosten al voor een deel omlaaggebracht worden. Jaarlijks de tarieven voor energie vergelijken is ook een verstandige keuze om de oplopende kosten in de hand te houden. Hierdoor weet de consument namelijk zeker dat ze de laagste prijs betalen voor gas en elektriciteit.

Behalve het vergelijken van energietarieven en zo zuinig mogelijk omgaan met energie is het ook een optie om te investeren in duurzame oplossingen. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen, een warmtepomp te installeren en het huis extra goed te isoleren.

Het bericht Energieprijzen stijgen in 2018 en dit zijn de oorzaken verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
'Informeer klant op tijd over hypotheek voor duurzame maatregelen'
Opinie

'Informeer klant op tijd over hypotheek voor duurzame maatregelen'

Met de interesse voor energiebesparing en zelfs de energieneutrale woning gaat het de goede kant op. Volgens Wigger Verschoor van ThuisBaas neemt dat sterk toe. Minder hard gaat het met de hypotheekfinanciering voor duurzame maatregelen, terwijl de mogelijkheid om hiervoor extra te lenen al jaren bestaat.

Het emotionele brein wil niet oversluiten
Column

Het emotionele brein wil niet oversluiten

We zien onszelf het liefst als mensen die rationele beslissingen nemen. De werkelijkheid leert echter anders. We kiezen vaak niet voor wat rationeel het beste voor ons is. Kijk maar naar hypotheken. 

Bouwkundige keuring niet voor niets in het standaard koopcontract
Opinie

Bouwkundige keuring niet voor niets in het standaard koopcontract

De bouwkundige keuring is sinds dit jaar onderdeel van de model koopovereenkomst. Maar wat als een koper ervan af wil zien? Een koper kan hier goede redenen voor hebben, maar het heeft niet de voorkeur, zegt woordvoerder Hans van den Heuvel van VBO Makelaar in een interview over deze verandering.

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'
Opinie

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'

De verzilverhypotheek, de blijvershypotheek, sale-and-lease-back. Allemaal mogelijkheden om overwaarde uit de eigen woning te halen. Volgens Alex van Scherpenzeel van ANBO is hier veel vraag naar onder senioren. Dat leidt alleen wel tot de komst van veel dubieuze aanbieders.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.