DSW zet zorgverzekeraars en politiek op scherp

26 september 2017 Leestijd ± 2minuten

DSW gooit de knuppel in het hoenderhok en verlaagt zowel de premie voor de basisverzekering als het wettelijk vastgestelde eigen risico. Traditiegetrouw is DSW de eerste zorgverzekeraar die na Prinsjesdag met de nieuwe premies voor het komende verzekeringsjaar over de brug komt.

In de Miljoenennota wordt uitgegaan van een stijging van de zorgpremies met 81 euro per jaar. DSW blijft ver onder deze verwachting. De premie voor 2018 daalt zelfs met 6 euro per jaar naar 1.290 euro per jaar (107,50 euro per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Voor de verlaging zet DSW meer reserves in dan in de Miljoenennota wordt verondersteld.

Lager eigen risico

De zorgverzekeraar verlaagt daarnaast het verplichte eigen risico met 10 euro naar 375 euro. Zelf noemt DSW dit een symbolisch bedrag waarmee zij meer solidariteit tussen chronisch zieken en gezonde mensen bepleit. DSW: “De bedoeling van het eigen risico is dat het een remmende werking heeft op onnodige zorg. De huidige hoogte van het eigen risico is ruim voorbij het niveau waarbij hiervan nog echt sprake is. Daarmee komt de rechtvaardiging van het hoge eigen risico te vervallen.”

Raming te hoog

Ten opzichte van wat er in de Miljoenennota 2017 is begroot, blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen, stelt DSW in een reactie. “Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een lager dan verwachte loon- en prijsontwikkeling. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat ook in 2018 de zorgkosten lager zullen uitvallen dan begroot.”

Het premiebesluit is genomen voordat het Kamerdebat over een eenmalige verhoging van de bijdrage van de overheid aan zorgverzekeraars met 150 miljoen euro heeft plaatsgevonden. De uitkomst hiervan kon daarin dus niet meegewogen worden..

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.