Dijsselbloem ziet niets in deel- of lightmodules

20 oktober 2017 Leestijd ± 3minuten

Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën volgt het advies van het CDFD om het huidige vakbekwaamheidsbouwwerk op hoofdlijnen te handhaven. Hiermee komt er definitief geen uitbreiding van het onderdeel vaardigheden in de module Basis en worden bestaande modules niet opgeknipt.

Sinds de invoering van het vakbekwaamheidsbouwwerk in 2014 hebben verschillende marktpartijen verzoeken gedaan om de modulestructuur aan te passen. Het CDFD heeft hierop onderzoeksbureau Ecorys de opdracht gegeven te onderzoeken of en in hoeverre de huidige modulaire opbouw van het bouwwerk en de beroepskwalificaties aansluit op de huidige adviespraktijk.

Uit zowel het Ecorys-rapport als de eigen consultatie van het CDFD komt naar voren dat de markt grotendeels tevreden is met het huidige bouwwerk. Maar een bouwwerk dat alle partijen volledig tevreden zal stemmen is gewoonweg niet mogelijk, voegt het CDFD eraan toe.

Overgenomen advies

Het CDFD adviseerde de minister begin oktober enkele ‘beperkte’ aanpassingen door te voeren in de modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk. De minister neemt dit advies op de volgende punten over:

  1. De module Basis niet meer als beroepskwalificatie “adviseur Basis” te duiden, maar enkel als “module Basis”.
  2. Doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen onderbrengen bij de module Pensioen.
  3. Uitbreiden van de module hypothecair krediet met eind- en toetstermen consumptief krediet.
  4. Kredietverzekeringen onderbrengen in de Vrijstellingsregeling Wft.

Geen opgeknipte modules

Het CDFD adviseerde de minister om een aantal Ecorys-aanbevelingen voor structuurwijzigingen NIET over te nemen. De argumentatie die het CDFD hierbij geeft zijn voor Dijsselbloem reden om die keuze van het CDFD te respecteren en de Ecorys-aanbevelingen naast zich neer te leggen. Die aanbevelingen zijn:

  • -Introductie van deelmodules, light-modules of het opknippen van bestaande modules;
  • -Splitsing van beroepskwalificaties in opleidingsniveaus;
  • -De vervanging van de modulestructuur door een structuur gebaseerd op life events;
  • -Uitbreiding van vaardigheden in de module Basis.

Argumenten

De introductie van deel- of lightmodules zou een te grote versplintering teweeg brengen, stelt het CDFD. Daarnaast zijn er op dit moment bij het College geen modules bekend waarvan splitsing zal leiden tot hogere kwaliteit. Wel merkt het daarbij op dat het introduceren en onderhouden van een nieuwe module hoge kosten met zich meebrengen. Ook zouden extra modules het Wftdiplomastelsel minder transparant maken.

Het vervangen van de modulestructuur door een structuur gebaseerd op ‘life events’ noemt het CDFD een ingrijpende wijziging die gepaard zou gaan met hoge kosten en een groot aantal wijzigingen in wet – en regelgeving. De huidige modulestructuur volgt het vergunningenstelsel uit het BGfo. Life events zijn voor het vergunningenstelsel lastig af te bakenen, concludeert het CDFD. “Daarbij, life events zijn al onderdeel van de huidige modules. De behoefte om zich te richten op life events is voornamelijk aanwezig in beroepspraktijken op een bovenwettelijk niveau, terwijl het bouwwerk zich richt op borging van het minimumniveau. Life events zijn voor het vergunningenstelsel lastig af te bakenen.”

De brief van de minister van Financiën gericht aan de Tweede Kamer, inzake het advies van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.