CDFD adviseert aanpassingen in Wft-bouwwerk

04 oktober 2017 Leestijd ± 2minuten

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) adviseert aan minister Dijsselbloem (Financiën) enkele ‘beperkte’ aanpassingen door te voeren in de modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk.

In opdracht van het CDFD is er door Ecorys onderzoek verricht naar de modulestructuur van het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk. Er is onderzocht of de structuur (nog) past bij de financiële markt zoals die er op dit moment uitziet. Het CDFD heeft op basis van de uitkomsten van het onderzoek een adviesdocument opgesteld en deze verzonden aan het ministerie van Financiën.

“De meeste respondenten zijn niet volledig tevreden met de invulling, opbouw, relevantie en flexibiliteit van het bouwwerk, maar zien tevens in dat grote veranderingen een te grote inbreuk zouden zijn op het vakbekwaamheidsbouwwerk zoals dat nu functioneert”, aldus Ecorys.

Op basis van het Ecorys-rapport en de eigen nadere consultatie van marktpartijen in de zomer van 2017, adviseert het College de minister van Financiën om de Wft-beroepskwalificatiestructuur op hoofdlijnen in tact te houden.

Het College adviseert de minister van Financiën de volgende structuurbijstellingen in de wet- en regelgeving door te voeren:

  • De term 'adviseur' bij de beroepskwalificatie 'Adviseur Basis' in het Bgfo te schrappen en uitsluitend van de module Basis te spreken;
  • Het onderwerp doorbeleggen bij expiratie-uitkering onderbrengen bij de module Pensioen;
  • De module Hypothecair Krediet uit te breiden met een aantal eind- en toetstermen van de module Consumptief Krediet zodanig dat de adviseur hypothecair krediet tevens kan adviseren inzake consumptieve kredieten;
  • Kredietverzekeringen onder de Vrijstellingsregeling Wft te brengen voor diegenen die uitsluitend in deze verzekeringen adviseren.

Het CDFD adviseert de minister van Financiën om de onderstaande Ecorys-aanbevelingen voor structuurwijzigingen niet over te nemen:

  • Introductie van deelmodules, light-modules of het opknippen van bestaande modules;
  • Splitsing van beroepskwalificaties in opleidingsniveaus;
  • De vervanging van de modulestructuur door een structuur gebaseerd op life events;
  • Uitbreiding van vaardigheden in de module Basis.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.