'Biometrisch betalen in opkomst'

14 juli 2016 Leestijd ± 2minuten

Europese consumenten lijken geïnteresseerd in het gebruik van biometrie om een betaling te verrichten, blijkt uit onderzoek van Visa. Met name vingerafdrukken en irisscans worden als veilige authenticatie beschouwd.

Biometrische authenticatie is een proces waarbij iemands identiteit wordt gevalideerd door het meten van een eigenschap die kenmerkend is voor een persoon, zoals een vingerafdruk of irisscan. Vooral wanneer biometrie deel uitmaakt van andere beveiligingsopties zijn consumenten geïnteresseerd in zo’n betalingsmethode.

Bijna driekwart (73%) ziet 2-factor authenticatie, waarbij een pincode of wachtwoord wordt gebruikt in combinatie met een biometrische authenticatiemethode, als een veilige betalingsmethode. 2-factor authenticatie maakt gebruik van iets dat je bezit, zoals een betaalkaart of mobiel, iets wat je bent, zoals biometrie of iets wat je kent zoals een pincode of wachtwoord.

Meer dan tweederde (68%) van de consumenten wil biometrie als authenticatie bij betalingen gebruiken in on- en offline betaalsituaties. Voor online retailers liggen er de grootste kansen; bijna een derde (31%) van de consumenten heeft wel eens afgezien van een online aankoop via de browser doordat het betaalproces te moeizaam verliep.

Voordelen

De voordelen van biometrische authenticatie liggen volgens de helft van de Europeanen (51%) in een snellere en eenvoudigere betalingservaring dan traditionele methoden. Net zoals een derde (33%) vindt dat biometrische authenticatie betekent dat hun gegevens veiliger zouden zijn, zelfs als hun apparaat kwijtraakt of gestolen wordt.

Uit het onderzoek onder meer dan 14.000 Europese consumenten blijkt dat veiligheid en vertrouwdheid met vormen van biometrie belangrijke factoren voor gebruik zijn. Met de komst van mobiele betalingen wordt vingerafdrukherkenning vanwege het gebruiksgemak en de veiligheid gezien als de meest geschikte vorm voor biometrische betaling. Wanneer er uitsluitend wordt gekeken naar de veiligheid van biometrische technologieën als zodanig, beschouwt 81% van de consumenten vingerafdrukken als zeer veilig, gevolgd door irisscans (76%).

Dit is de reden dat meer dan de helft (53%) de voorkeur geeft aan de vingerafdruk boven andere vormen van biometrische authenticatie bij een betaling. Maar weinig mensen in Europa zeggen dat ze liever stem- of gezichtsherkenning als betaalwijze gebruiken in diverse betaalsituaties, zoals fysiek in een winkel betalen voor producten of diensten, of thuis online winkelen (respectievelijk 12% en 15%).

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.