Belangen polishouders voorop bij nieuwe wet voor verzekeraars

29 november 2017 Leestijd ± 2minuten

DNB krijgt nieuwe instrumenten en bevoegdheden om in te kunnen grijpen bij verzekeraars die failliet dreigen te gaan.

Dat wordt geregeld in het wetsvoorstel herstel en afwikkeling van verzekeraars dat door de ministers Wopke Hoekstra (Financiën, foto) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) is ingediend bij de Tweede Kamer.

Hoekstra: “Hiermee scheppen we helderheid over hoe DNB en de curator omgaan met verzekeraars die failliet dreigen te gaan of daadwerkelijk omvallen. Die helderheid is nodig en goed voor alle betrokkenen, maar vooral voor mensen die een polis hebben afgesloten.”

Financiële problemen

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat middelgrote en grote verzekeraars bij financiële problemen op een goede manier door DNB kunnen worden afgewikkeld. De belangen van polishouders bij kleinere verzekeraars worden op aanraden van de Raad van State met dit wetsvoorstel door de curator behartigd. Dekker: “Mensen die een verzekering hebben lopen, staan voorop in het nieuwe wetsvoorstel. We beschermen hun belangen en gaan maatschappelijke onrust – als gevolg van een dreigend of daadwerkelijk faillissement van een verzekeraar - zoveel mogelijk beperken.”

Uitgangspunt is dat geen enkele schuldeiser van een verzekeraar die door DNB wordt afgewikkeld, slechter af mag zijn dan het geval zou zijn geweest bij een faillissement. Aanleiding voor het wetsvoorstel is het onderzoek van de Commissie Verzekeraars, die in 2015 waarschuwde voor de zorgelijke toestand van het Nederlandse verzekeringslandschap.

Nieuwe regels

Op basis van de nieuwe regels moeten de meeste verzekeraars elke drie jaar plannen opstellen waarin ze duidelijk maken wat ze zullen doen als hun financiële positie sterk verslechtert. DNB zal voor grotere verzekeraars afwikkelingsplannen maken. Als een verzekeraar faalt, is de toezichthouder beter in staat onderdelen van de verzekeraar (zoals de verzekeringsportefeuille) te isoleren en over te dragen aan een andere partij.

De wet regelt verder dat alle schuldeisers worden betrokken bij een mogelijk noodzakelijke 'bail-in' (manier om de verliezen op te vangen). Vóór dat polishouders eventueel verliezen lijden, moeten eerst de aandeelhouders en alle andere schuldeisers verliezen accepteren.

Curator

Verder kan de curator volgens de ministers binnen het nieuwe wetsvoorstel polishouders voorschotten geven op hun uitkering uit de boedel van de failliete verzekeraar. Nu hebben ze ook recht op zo’n uitkering, maar moeten ze daar vaak lang op wachten. Ook hiervoor geldt dat het doel is om de belangen van polishouders bij een failliete verzekeraar beter te beschermen.

 


Lees ook
Dagboek van een notaris: Jeroen Prinsen (Smalbraak Notarissen)

Dagboek van een notaris: Jeroen Prinsen (Smalbraak Notarissen)

8:00 uur. Het is de eerste dag van de maand en dan is het altijd druk. Het passeren van hypotheek- en overdrachtsaktes clustert veelal op de eerste en vijftiende dag. Een echte reden daarvoor is er niet; kopers en verkopers komen dit met elkaar overeen. De consequentie is dat het vandaag een beetje een lopende band is. Ik draag twaalf huizen over: zes in de ochtend, zes in de middag.

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2
Dilemma

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2

Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die met een schroevendraaier in de kozijnen prikt en puttend uit zijn rijke ervaring een prijskaartje hangt aan een woning, heeft het mis. De modelmatige taxatie, die woningwaardes baseert op big data, is niet meer weg te denken. Voor beide vormen bestaat een markt. Maar wanneer kies je waarvoor? Daarover spreken we met Marcel de Boer, directeur Troostwijk, die als bestuurslid NVM vooral de taxateurs vertegenwoordigt en Rogier van der Hijden van Calcasa, gespecialiseerd in modelwaardetaxaties. In dit deel: wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van taxeren? Naar deel 1

Dagboek van Chris van Dam (veilingdirecteur de Eerste Amsterdamse)

Dagboek van Chris van Dam (veilingdirecteur de Eerste Amsterdamse)

7.45 uur. Maandagochtend op de fiets vanaf IJburg naar ons kantoor in de Frans van Mierisstraat. Die 10 kilometer geven me de tijd om van het drukke weekend met gezin, hockey, voetbal en paardrijden, om te schakelen naar wat er in de komende week moet gebeuren. Nadenken over de afspraken die ik heb, wat ik deze week wil bereiken, wat ik daarvoor moet doen.

Dagboek van een deskaccountmanager: Edwin Berrevoet

Dagboek van een deskaccountmanager: Edwin Berrevoet

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.