Anders wonen, anders financieren

28 juli 2016 Leestijd ± 3minuten

De toenemende vraag naar ‘Tiny Homes’, veelal houtskeletbouw, is ontstaan in de USA als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Waait de ‘stille woonrevolutie’ ook over naar Nederland? Het zou zo maar eens kunnen, voorspelt Gert Vasse.

Kennissen van ons hebben eigenhandig een bouwval opgeknapt tot een droomhuis. Ook het interieur en meubilair is grotendeels zelfgemaakt van mooie natuurlijke materialen. Tijdens mijn bezoek kregen we het over het succesverhaal van hun dochter. Zij is één van de initiatiefnemers van Sustainer Homes. Die ontwerpen en bouwen duurzame woningen, vakantiewoningen en kantoren op basis van modulaire houtskeletbouw, gerecyclede en herbruikbare materialen. Deze startup maakt een gigantische ontwikkeling door. Sustainer homes behoort in het rijtje van ‘het nieuwe wonen’-initiatieven, net als bijvoorbeeld de ‘Tiny House Movement’.

De toenemende vraag naar ‘kleine huizen’, veelal houtskeletbouw, is ontstaan in de USA als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Door de crisis raakten mensen hun huizen kwijt en konden starters moeilijker aan een woning komen. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde ervoor dat pioniers hun eigen huisjes gingen bouwen.

Meer vrijheid, minder kosten

Inmiddels is een interessante beweging ontstaan waarbij de focus ligt op eenvoudig en duurzaam en goedkoper leven, en op het creëren van meer vrijheid. Die beweging kan rekenen op animo van starters maar ook van senioren en gezinnen die een woning op eigen erf erbij willen zetten voor ouders of kinderen. Ook ontstaan er commune-achtige initiatieven om samen een wooneenheid te vormen op een gezamenlijke kavel. Doordat de lichte woningen vaak nagenoeg volledig voorbereid gebouwd worden en ze op speciale grondschroeven geplaatst kunnen worden, is de doorlooptijd veel sneller en goedkoper dan van reguliere woningen. En de woningen zijn eventueel ook weer gemakkelijk te verhuizen naar een andere plek.

Woonrevolutie

Waait de ‘stille woonrevolutie’ ook over naar Nederland? Het zou zo maar eens kunnen. Ook op de Nederlandse markt zien we zowel het aanbod als de vraag toenemen. Opvallend is ook de belangstelling vanuit gemeentes, energie- en telefoniebedrijven. Allemaal signalen dat we hier de komende tijd veel meer van gaan horen.

Acceptatiebeleid

Deze nieuwe manieren van wonen vragen natuurlijk ook om nieuwe financieringsconstructies. Zo is er momenteel nog geen Tiny Househypotheek. Sustainer Homes is bijvoorbeeld in gesprek met diverse banken voor de financieringsmogelijkheden. Om de woningen te financieren zijn er nog wel wat hobbels te nemen. Dit soort woningen moet je namelijk op basis van een ander LTV- en LTIbeleid accepteren. Ze moeten niet beschouwd worden als recreatiewoningen maar als volwaardige woningen. Daarnaast moeten deze veelal zelfvoorzienende woningen ook niet met de reguliere woonquotebenadering beoordeeld worden, maar moet er rekening gehouden worden met de zeer lage gas-, water- en lichtlasten.

Ondersteuning

Voor adviserend Nederland ontstaan er door de nieuwe manieren van wonen ook kansen. Adviseurs kunnen zich onderscheiden door hulp en ondersteuning te bieden als het gaat om de regelgeving omtrent dergelijke woningen, de subsidiemogelijkheden en uiteraard de financieringsmogelijkheden. Aan u allen de oproep om deze ontwikkelingen op de voet te volgen en te kijken hoe we in kunnen spelen op deze mogelijke nieuwe woonrevolutie . Mooi om te zien dat bijvoorbeeld Obvion al aandacht besteedt aan dergelijke nieuwe wooninitiatieven op haar themawebsite zowilikwonen.obvion.nl. Wie volgt?


Lees ook
Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"
Opinie

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat de huizenprijzen in mei voor het eerst boven de piek van augustus 2008 uitkwamen. Voor starters wordt een koophuis steeds minder bereikbaar. Erik Ronnes, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, houdt zich intensief bezig met de problemen van starters op de woningmarkt. Welke oplossingen ziet hij? En wat is er op korte termijn mogelijk?

Laat je niet gek maken
Column

Laat je niet gek maken

Misschien kunt u het zich nog wel herinneren, de beursgang van internetbedrijf World Online (Wol), maart 2000. In de aanloop ervan was de meest gestelde vraag bij de koffieautomaat op kantoor of op verjaardagsfeestjes. “Heb jij je al ingeschreven op aandelen?” Als je dat nog niet had gedaan, begon het ernstig te jeuken. Je kon natuurlijk niet achterblijven. De belangstelling bij particuliere beleggers voor het aandeel Wol was dan ook gigantisch.

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'
Opinie

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af te lossen op de hypotheek. Afgelopen jaren hebben Nederlandse huishoudens dat voor miljarden gedaan. Maar is het een goede zet?

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn
Opinie

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.