Afkoop klein pensioen verloopt beter

27 oktober 2017 Leestijd ± 2minuten

De informatie voor deelnemers over de keuzemogelijkheden bij afkoop van een klein pensioen is verbeterd. Dit concludeert de AFM op basis van een vervolgonderzoek onder negen verzekeraars en premiepensioeninstellingen.

Uit het vervolgonderzoek blijkt dat vijf instellingen hun beleid hebben gewijzigd: bijna alle onderzochte instellingen (8 van de 9) kopen klein pensioen nu alleen nog af op verzoek van de deelnemer. De onderzochte instellingen geven aan te verwachten steeds minder kleine pensioenen af te kopen.

Na een aantal signalen heeft de AFM in 2016 voor het eerst de informatie onderzocht die werd verstrekt bij afkoop. Pensioenuitvoerders moeten onder meer de keuze voor wel of geen afkoop evenwichtig aanbieden. Dit geldt zeker wanneer pensioenuitvoerders afkoop actief aanbieden aan hun deelnemers. In het onderzoek van 2016 bleek onder meer dat de informatie hierover bij de meeste onderzochte pensioenaanbieders verbeterd kon worden. In 2017 is dit weer onderzocht en blijkt dat de meerderheid van de onderzochte verzekeraars en premiepensioeninstellingen hun informatie over afkoop heeft aangepast.

Wetsvoorstel waardeoverdracht klein pensioen

In 2019 treedt het Wetsvoorstel waardeoverdracht klein pensioen in werking, waarbij afkoop alleen nog mogelijk is bij pensionering. De meeste onderzochte instellingen lopen hier met hun beleid al op vooruit. De AFM vindt dit een positieve ontwikkeling, omdat pensioen dat zijn pensioenbestemming behoudt, ervoor zorgt dat deelnemers minder voorzienbare teleurstellingen tegemoet zien.

Verbeterpunten

De AFM vindt alleen de hoogte van een periodiek pensioen nog niet altijd inzichtelijk, waardoor persoonlijk inzicht in de keuzemogelijkheden nog niet voor iedereen mogelijk is. De AFM heeft de individuele instellingen daarom opgeroepen om ook het (indicatieve) jaarlijkse bedrag bij keuze voor een periodieke uitkering op het keuzeformulier te benoemen. Daarnaast verwacht de AFM dat pensioenuitvoerders de informatie bij hun eigen deelnemers regelmatig op duidelijkheid toetsen.


Lees ook
De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten
Over de grens

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten

De afgelopen maanden namen we de hypotheekmarkten in verschillende landen onder de loep. Wat waren de opmerkelijkste verschillen? In dit artikel zetten we de meest bijzondere zaken op een rijtje.

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?
Trends

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?

Nu steeds meer ouderen kampen met een pensioentekort, hebben zij op hogere leeftijd behoefte aan een aanvulling op hun inkomen. Waarom zou je die niet halen uit je eigen woning? Dat is de gedachte achter de omkeerhypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier in Nederland niet meer oplossingen voor zijn,” vindt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.