Adviseur populairder dan bank

21 juni 2018 Leestijd ± 2minuten

Rondkomen, complexe financiële producten en het houden van overzicht worden als  lastiger ervaren dan 10 jaar geleden. Als consumenten hulp vragen stappen ze eerder bij een financieel adviseur binnen dan bij een bank.

Dit en veel meer is te lezen in het onderzoek ‘Wijzer in geldzaken - 10 jaar’, dat het platform uitvoerde bij haar tienjarig bestaan. Volgens de onderzoekers blijkt het regelen van geldzaken regelen nog steeds niet voor iedereen even eenvoudig. “De afgelopen tien jaar is het voor 41% van de Nederlanders makkelijker geworden. Vrouwen vinden vaker dan mannen dat het regelen van geldzaken moeilijker is geworden, doordat ze (bijna) geen papieren bankafschriften of rekeningen meer ontvangen (25% versus 12%). 65-plussers geven vaker dan jongere doelgroepen aan dat het moeilijker is geworden om geldzaken te regelen doordat ze niet zo handig zijn met apps en internetbankieren.”

Hulp vragen

Mannen vinden vaker dan vrouwen dat het regelen van geldzaken de afgelopen tien jaar makkelijker is geworden, doordat zij nu meer kennis hebben (42% versus 31%).  Mannen (20%) vragen minder vaak hulp aan hun partner dan vrouwen (35%) bij het regelen van geldzaken. Hoogopgeleiden vragen vaker hulp aan een financieel adviseur (28% versus 16%) en aan een kennis/collega (11% versus 5%) dan laag opgeleiden. Laagopgeleiden vragen vaker geen hulp aan anderen dan middelbaar of hoogopgeleiden (18% versus 11% en 7%).  Laagopgeleiden vinden vaker dan hoogopgeleiden dat het regelen van geldzaken moeilijker is geworden doordat het moeilijker is geworden om rond te komen dan tien jaar geleden (63% versus 27%).

Online overzicht

Volgens Nederlanders kan het regelen van geldzaken de komende tien jaar het beste worden vereenvoudigd door (1) een online overzicht op één plek te hebben waarin alle financiële zaken staan en geregeld kunnen worden, (2) het aantal soorten toeslagen/belastingen te verminderen en (3) duidelijkere communicatie vanuit financiële instellingen en de overheid. 27% van de ondervraagden verwacht dat er over tien jaar niet meer met contant geld wordt betaald.

Koningin Maxima

Wijzer in geldzaken, het platform waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen, viert vandaag zijn 10-jarig jubileum. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform en spreekt vandaag tijdens een jubileumbijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag.

Het bericht Adviseur populairder dan bank verscheen eerst op InFinance.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.