Actief of passief beleggen, weet jij het al?

04 september 2018 Leestijd ± 3minuten

Er hangt altijd een soort sluimer om het actief of passief beleggen heen. Veelal wordt het actief beleggen toegeschreven aan inefficiënte markten en passief beleggen aan efficiënte markten.

Dit wordt vaak weersproken door experts. Zij stellen eigenlijk dat er altijd het beste gekozen kan worden voor passief beleggen. Dit voelt wellicht wat onnatuurlijk aan, maar op de lange termijn spreken de resultaten voor zichzelf. Auto financieren? We raden je aan actief te beleggen, aangezien dit meer gericht is op de korte termijn.

Kijk naar de situatie

Het probleem is echter wel als men massaal passief gaat beleggen en actief beleggen links laat liggen, er een situatie ontstaat waarin het actief beleggen buitengewoon interessant wordt. Er is dus niet gezegd dat het één beter is dan het ander. Waar het om draait bij beleggen is de contextuele situatie, maar bovenal de kosten. De kosten moeten laag zijn om het rendement zo hoog mogelijk uit te laten vallen.

Het is dan ook een minimum vereiste dat de kosten in elk geval gedekt worden. Dit is dan ook dikwijls het pijnpunt bij beleggen in de inefficiënte markten: er moet eerst geld bij voor er winst wordt gemaakt. Dit is natuurlijk een stuk onzekerder. Maar onthoud: high risks, high rewards.

Hoe kan je je risico inschatten voor actief beleggen?

Er is een aantal boxen dat afgevinkt moet worden om te bepalen ofwel actief ofwel passief verstandiger is. Allereerst moet je kijken hoeveel outperformance er wordt verwacht. Als dit erg gering is dan is actief beleggen niet aan te raden. Daarnaast kost actief beleggen meer geld, dus dit moet wel terug te zien zijn in de eventuele winst.

Kan er een adequate risicoanalyse gemaakt worden? Actief beleggen wordt ook minder aantrekkelijk, als er een grote afwijking te bemerken valt. Als laatste punt is het goed om te weten of er een financiële buffer is, zodat eventuele risico’s belopen kunnen worden. Om deze buffer te bewerkstelligen is een persoonlijke lening aanvragen niet geheel ongebruikelijk.

Zorg voor een gezonde mix

Soms is het lastig een goede kredietanalyse te maken, doordat een product erg onzeker is en niet te vinden is in standaardlijsten, die reeds gewaardeerd zijn. Ook zijn grondstoffen niet aantrekkelijk als je er niks mee doet vanwege de doorrol kosten. Net zoals vastgoed door de fiscaliteiten ook een nadeel heeft. Dit soort zaken kunnen actief beleggen sterk bemoeilijken.

Toch moet er niet een te groot onderscheid gemaakt worden tussen beide methoden, want een actieve portefeuille kan gevuld zijn met passieve onderdelen. Een passieve belegging begint toch echt bij het actief kiezen voor een bepaald product. Veelal is een gezonde mix van beide het meest profijtelijk.

Het bericht Actief of passief beleggen, weet jij het al? verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
‘Ik maak nog steeds propaganda voor rentespreiding’
Opinie

‘Ik maak nog steeds propaganda voor rentespreiding’

Het vooruitzicht dat de rente gaat stijgen stimuleert veel woningbezitters om hun hypotheek over te sluiten. Volgens adviesbureau IG&H was het aantal oversluiters het laatste kwartaal voor het eerst groter dan het aantal starters. De historische lage rente en de vrees om de boot te missen drijft veel woningbezitters om deze stap te maken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.