ABP: ‘Pensioenen groeien niet mee met prijsontwikkeling’

24 november 2017 Leestijd ± 2minuten

Het ABP zegt de pensioenen in 2018 niet mee te kunnen laten groeien met de gemiddelde prijsontwikkeling.

Volgens het grootste pensioenfonds van Nederland is de financiële positie van het fonds daarvoor niet toereikend. “Zoals vorig jaar ook aangekondigd, verhogen we de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2018. De premie stijgt in lijn met de prognoses van 21,1% in 2017 naar 22,9% in 2018.”

Meerjarig premiebeleid

De exacte hoogte van de premie stelt het ABP-bestuur jaarlijks vast aan het eind van het jaar. Vorig jaar heeft ABP besloten tot een meerjarig premiebeleid, wat leidt tot een stapsgewijs en structureel hogere premie vanaf 2017. “Met deze premievaststelling voor 2018 wordt de volgende stap gezet en met die van 2019 volgt de laatste stap. Het premiebeleid is aangepast omdat pensioen duurder is geworden door onder andere een lage rente en het feit dat we steeds ouder worden”, aldus het pensioenfonds.

Pensioenrekenleeftijd

De premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen stijgt met 1,8%-punt naar 22,9%. ABP: “Verschillende factoren zijn van invloed op de hoogte van de premie. De stijging wordt met name veroorzaakt door het meerjarig premiebeleid. De wijzigingen in de middelloonregeling hebben ook gevolgen voor de hoogte van de premie. Het gaat hierbij onder meer om de stijging van de pensioenrekenleeftijd van 67 naar 68 en de aanpassing van het partner- en wezenpensioen. Deze hebben echter per saldo een verlagend effect gehad. De pensioenpremie wordt door werkgever en werknemer betaald (respectievelijk 70% en 30%). Voor een werknemer die met een maandinkomen van 3500 euro bruto pensioen opbouwt bij ABP, betekent de verhoging van de premie in 2018 dat hij ongeveer 8 euro netto meer betaalt.”

Geen indexatie

ABP mag de pensioenen verhogen als de beleidsdekkingsgraad minimaal 110% bedraagt. De beleidsdekkingsgraad lag op 31 oktober 2017 op 100,2%. “Daarom kunnen de pensioenen in 2018 niet meegroeien met de prijsontwikkeling (inflatie). De prijsinflatie over het afgelopen jaar bedroeg 1,4%. De totale maximaal gemiste indexatie, over de periode 2009-2017, komt uit op 13,5%. De kans dat ABP de pensioenen in 2018 moet verlagen, is inmiddels klein geworden. Voor de daaropvolgende jaren blijft die kans echter aanwezig. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2% blijft, is verlaging van pensioen onontkoombaar. Wij schatten in dat het fonds de komende vijf jaar ook niet of nauwelijks in staat zal zijn om het pensioen te verhogen”, aldus het ABP.


Lees ook
Duurzaam bouwen en betaalbaar wonen bijten elkaar niet

Duurzaam bouwen en betaalbaar wonen bijten elkaar niet

We hadden het kort geleden met Jop Fackeldey van G32 over het transformeren van binnenstedelijke gebieden, maar ook bespraken we het beter benutten van de reeds bewoonde publieke ruimte. Op die manier zouden de Nederlandse steden nog ruimte bieden aan 300.000 woonplekken. Maar hoe geef je dit vorm? Daarover spraken we met architect Paul de Ruiter.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.