ABN Amro en Florius rekken leenbedrag 56-plusser op

16 augustus 2018 Leestijd ± 2minuten

Een groeiende groep 56-plussers met een eigen woning wil verhuizen, maar kan vaak geen hypotheek krijgen voor het nieuwe huis. Om deze groep tegemoet te komen kijken Florius en ABN Amro voortaan naar de werkelijke woonlasten van deze klanten. 

Ook 56-plussers die niet willen verhuizen maar de overwaarde willen vrijspelen kunnen met de beleidsverruimingen worden bediend. De hypotheekverstrekker maakt dit mogelijk door klanten een andere hypotheekvorm aan te bieden voor een langere looptijd.

Daarnaast worden huurinkomsten uit een tweede woning voortaan volledig als inkomen gezien bij de berekening hoeveel hypotheek de klant kan krijgen. Hierdoor kunnen zij hun hypotheek verhogen, waardoor de overwaarde kan worden vrijgespeeld.

Vergrijzing

“De klantgroep 56-plussers wordt door de vergrijzing alleen maar groter en zij hebben behoefte aan meer financiële armslag”, zegt Kitty de Heiden, manager Hypotheken van ABN Amro. “Met een aanpassing van de hypotheek is dat te realiseren. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld gemakkelijker hun hypotheek oversluiten, een nieuwe woning kopen of hun hypotheek verhogen om een schenking te doen aan hun (klein)kinderen.”

Rekenvoorbeeld

Een echtpaar (65 en 58 jaar) met gezamenlijk inkomen van 30.000 euro wil een deel van hun overwaarde opnemen om de woning aan te passen. Zij willen een aflossingsvrije lening en rentevastperiode van 15 jaar tegen 3%. “Uitgaande van de oude regels en een rente van 3%, konden ze daarvoor een hypotheek krijgen van 124.500 euro. Bij de nieuwe regels en een rente van 3% kunnen ze nu een hypotheek krijgen van 215.000 euro”, schetst de hypotheekverstrekker de voordelen van de beleidsverruimingen.

Het bericht ABN Amro en Florius rekken leenbedrag 56-plusser op verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis
Trends

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel opleveren. De meerderheid van de consumenten koopt immers graag een huis dat af is. De juiste verbouwing of renovatie kan huiseigenaren veel opleveren. Lees hier welke vijf waardevolle tips je als hypotheekadviseur aan toekomstige of huidige huiseigenaren meegeeft. Deze tips vergroten de meerwaarde van een huis, hebben invloed op de verkoop van het pand en de hoogte van de eventuele (oversluit)hypotheek.

De woningmarkt in... ‘t Gooi

De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.