Aanpassen autodekking niet zonder risico

21 augustus 2017 Leestijd ± 3minuten

Veel autobezitters krijgen dit jaar te maken met een premieverhoging op hun autoverzekering. MoneyView zocht uit of verlaging van de dekking zinvol is. Dat blijkt van meer aspecten af te hangen dan alleen de ouderdom van de auto.

Verlagen van de dekking van volledig casco (VC) naar beperkt casco (BC) levert een gemiddelde premiebesparing op van 46%, bijna een halvering. Overstappen van een beperkt casco-dekking naar een wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) levert doorgaans een premiebesparing op van rond de 20%.

Oudere auto’s

Volgens MoneyView verlagen veel verzekeraars al automatisch de premie van de VC-dekking naarmate de auto ouder wordt, maar niet allemaal en niet in gelijke mate als de waarde van de auto daalt. “Dat laatste is ook verklaarbaar, aangezien een reparatie doorgaans hetzelfde zal kosten, ongeacht de leeftijd van de auto. Met het overstappen van een VC-dekking naar een BC dekking verliest de verzekerde wel het recht op een vergoeding van schade aan de eigen voertuig bij een ongeval, van de weg raken, parkeerschade en vandalisme. Dat zijn nu precies de meest voorkomende schades.”

Individuele afweging

Bij de overstap van een beperkt casco-dekking naar enkel een wettelijke aansprakelijkheidsdekking is schade aan het eigen voertuig helemaal niet meer gedekt, dus ook niet de veel voorkomende ruitschade. MoneyView: “Of het verlies van deze dekkingen opweegt tegen de premiebesparing is een individuele afweging; heeft de verzekerde financiële ruimte om een dergelijke schade op te vangen en/of is hij bereid dat risico te nemen. Vaak hebben ook wat oudere auto´s nog een aanzienlijke dagwaarde, wat een wat hogere dekking dan gebruikelijk gezien de leeftijd van de auto kan rechtvaardigen.”

ProductRating Autoverzekeringen

MoneyView heeft ook de jaarlijkse ranking opgesteld van voorwaarden en tariefstelling van autoverzekeringen, zowel voor volledig casco, beperkt casco als wettelijke aansprakelijkheid. Hiervoor zijn er 15 miljoen vergelijkingen gemaakt op zowel prijs als een selectie van de belangrijkste condities van de in Nederland verkrijgbare autoverzekeringen. Bij de 5-sterrenratings op ‘prijs’ zijn veel nieuwkomers ten opzichte van vorig jaar. Route Mobiel scoort dit jaar zelfs op alle dekkingsvormen vijf sterren op ‘prijs’.

  • Voor de volledig casco-dekking gaan de vijf sterren voor prijsstelling naar InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Budget). Voor de voorwaarden zijn de vijf sterren voor Aegon (Autoverzekering Royaal), AllSecur (Autoverzekering) en ANWB (Autoverzekering).
  • Voor de beperkt casco-dekking zijn de vijf sterren voor prijsstelling toegekend aan InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Autoverzekering); dezelfde drie verzekeraars maar bij Univé een ander product. De vijf-sterren rating voor voorwaarden is voor ABN AMRO (Autoverzekering), wederom AllSecur (Autoverzekering) en OHRA (Autoverzekering Aanvullend).
  • Voor de wettelijke aansprakelijkheids-dekking zijn de vijf sterren voor prijsstelling voor Autoweek (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Verzekeruzelf.nl (Triple-A). De vijf sterren voor voorwaarden gaan naar AllSecur (Autoverzekering), a.s.r. (Voordeelpakket Autoverzekering) en Centraal Beheer (Autoverzekering).

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.