Zorgen om kopen zonder voorbehoud van financiering: “Zoek oplossing vooral in kern”

04 mei 2017 Leestijd ± 2minuten
Zorgen om kopen zonder voorbehoud van financiering: “Zoek oplossing vooral in kern”

De zorgen om de toename van het aantal woningaankopen zonder voorbehoud van financiering groeien, onder meer bij minister Plasterk (Wonen). In reactie daarop stelt manager Beleid en Communicatie bij VBO Makelaar Hans Van den Heuvel dat het nu zaak is de kern van het probleem aan te pakken. “De krapte op de woningmarkt moet prioriteit krijgen, niet de negatieve gevolgen daarvan.”

De ontwikkeling dat consumenten steeds vaker kiezen voor het kopen van een huis zonder voorbehoud van financiering, is vooral in Amsterdam en Utrecht zichtbaar. In de tweede helft van vorig jaar zou op landelijk niveau twaalf procent van de woningen in portefeuille verkocht zijn zonder financieringsvoorbehoud.

Aantrekkelijke optie
Niet gek, vindt Van den Heuvel. “De optie kan aantrekkelijk zijn voor mensen die bijvoorbeeld een extra potje hebben, afkomstig van de overwaarde van een ander pand, of van een erfenis. In het algemeen hoopt men sneller aan een huis te kunnen komen door te kennen te geven af te zien van het financieringsvoorbehoud. Maar let wel: de financieringsvoorbehoudoptie zit niet voor niets standaard in de koopovereenkomst.”

Mogelijke risico’s
Met die uitspraak doelt Van den Heuvel op de mogelijke risico’s die de keuze om van het voorbehoud af te zien met zich meebrengt. “Kun je uiteindelijk niet met het hele aankoopbedrag over de brug komen, dan wacht je een forse boete. En dan heb ik het niet over een paar tientjes, maar over een bepaald percentage van de waarde van het huis. Je moet dus wel zeker weten dat je al het geld kunt ophoesten.”

Geen heilige clausule
Samen met de andere brancheorganisatie benadrukt VBO Makelaar bij zijn leden potentiële kopers goed op de risico’s te wijzen van het niet kiezen voor een koop onder voorbehoud van financiering. “Laten we de standaard de standaard laten. Kijk, om er echt een wetsvoorstel aan te koppelen, dat vind ik wat te ver gaan. De standaardoptie van financieringsvoorbehoud is geen heilige clausule en ik ga ervan uit dat mensen die een huis kopen handelingsbekwaam genoeg zijn om doordachte keuzes te maken. Maar als VBO Makelaar proberen we wel alle aankoopmakelaars – bijvoorbeeld via onze nieuwsbrief – bewust te maken van deze trend en de bijbehorende risico’s. Het is onderdeel van hun zorgplicht de potentiële kopers van alle nodige informatie te voorzien.”

Symptoombestrijding
Van den Heuvel vindt het goed dat de ontwikkeling momenteel meer aandacht krijgt, maar is van mening dat de politiek vooral aan symptoombestrijding lijkt te doen. “Je zou moeten kijken naar waar de trend uit voortkomt, namelijk de krapte op de markt. Het is effectiever dat probleem aan te pakken. Zo komen potentiële kopers minder onder druk te staan, en dat zal leiden tot meer weloverwogen keuzes.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

14 november 2017 MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, ...

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

03 mei 2017 Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste ...

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'

04 september 2017 MUNT Hypotheken heeft onder hypotheekverstrekkers de beste reputatie op sociale ...

De toekomst van taxaties: “Het taxatiemodel is niet zuiver genoeg” [deel 2]

24 november 2016 Binnen de taxatiewereld volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Zo wordt ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.