“Zolang er structureel te weinig woningen zijn, blijven we schaven aan symptoombestrijding”

14 mei 2025 Leestijd ± 3minuten
“Zolang er structureel te weinig woningen zijn, blijven we schaven aan symptoombestrijding”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Rick Slooten van Van Bruggen Alkmaar over flippen en transparantie op de woningmarkt.

Het zogeheten ‘flippen’ van woningen raakt uit de gratie. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat beleggers, aannemers en particulieren nauwelijks nog woningen na een opknapbeurt voor een hogere prijs doorverkopen. Is dit iets wat jij zelf ook terugziet in de praktijk?  

“Het kwam al niet massaal voor, maar je merkt nu wel dat het flippen écht sterk is afgenomen. De stijgende kosten voor verbouwing en de krapte aan vakmensen maken het steeds moeilijker om zo’n traject snel en rendabel af te ronden. Mensen zitten simpelweg langer vast aan hun project. Daarnaast speelt de overheid een grote rol. Denk aan strengere regelgeving en hogere belastingen, zoals de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers. Die onzekerheid schrikt af – vooral bij investeerders. Ze vragen zich af: als ik investeer, hoeveel houd ik dan uiteindelijk écht over? Die onduidelijkheid is funest voor het vertrouwen.” 

“Het positieve gevolg? Woningen die nog opgeknapt moeten worden, blijven nu vaker beschikbaar voor starters of handige kopers. Die doelgroep krijgt iets meer kansen op de woningmarkt. Dus ja, dat flippen minder aantrekkelijk is geworden, heeft ook z’n voordelen. Zelf zeg ik tegen klanten: wacht nog even Prinsjesdag af. Dan weten we hopelijk meer over bijvoorbeeld de toekomst van box 3. De regels veranderen snel, dus goed geïnformeerd kopen is belangrijker dan ooit.” 

Hoe waardeer jij initiatieven zoals Fanstr, waarbij biedingen realtime inzichtelijk zijn voor verkopers en makelaars, maar kopers elkaars biedingen niet kunnen zien? Draagt dit volgens jou daadwerkelijk bij aan meer transparantie op de woningmarkt? 

"Op papier lijkt dit soort initiatieven transparanter, maar in de praktijk verandert het in mijn ogen weinig. Zolang biedingen alleen zichtbaar zijn voor verkopers en makelaars – en niet voor andere kopers – blijft het toch ‘ons kent ons’. De echte transparantie ontbreekt. Ik sprak ooit een makelaar die juist wél volledig open werkte, met biedingen voor iedereen zichtbaar. Wat bleek? Die aanpak leverde uiteindelijk zelfs lagere verkoopprijzen op. Maar dat soort openheid zien we zelden, want veel makelaars voelen zich daar niet prettig bij. Het biedlogboek is een stap in de goede richting. Daarmee kun je achteraf in ieder geval zien wat er is geboden. Dat helpt kopers om beter inzicht te krijgen in wat een woning echt waard is. Het voorkomt ook dat je ver boven de marktwaarde biedt zonder het te weten.” 

“Maar laten we eerlijk zijn: al deze tools en platforms zijn lapmiddelen. Zolang er structureel te weinig woningen zijn, blijven we schaven aan symptoombestrijding. Echte transparantie ontstaat pas als we de basis op orde hebben: voldoende aanbod, heldere regels en eerlijke kansen - vooral voor starters. Tot die tijd blijven we creatief sleutelen aan een markt die eigenlijk gewoon te krap is.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.