Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

16 april 2020 Leestijd ± 3minuten
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

We staan ineens aan de vooravond van een recessie. De exacte impact van de coronacrisis op de Nederlandse economie is nu nog lastig te voorspellen, maar een recessie - minimaal twee opeenvolgende kwartalen economische krimp - lijkt zeker. Hoe gaan de huizenprijzen hierop reageren? Voorspellen is lastig, maar we kunnen wel leren van ervaringen uit het verleden. In dit tweeluik kijken we hoe de huizenprijzen reageerden op de meest recente recessies. Deze week: de recessie in 2008 en 2009 die volgde op de kredietcrisis.

Kredietcrisis (2007-2011): Amerikaanse banken zorgen voor dalende huizenprijzen in Nederland

Dat de huizenmarkt en economische recessies onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bewijst de kredietcrisis (of: bankencrisis). Tussen 2001 en 2007 verstrekken Amerikaanse banken veel te makkelijk risicovolle hypotheken, vaak met een variabele rente. Bij de uitgave van deze zogenoemde subprime-hypotheken, werd nauwelijks meer gekeken naar de vraag of de huizenkoper het geld wel kon terugbetalen.

Dat leek allemaal geen probleem, want de rente bleef jarenlang dalen. Tot de rente in 2007 weer steeg. Gevolg: Huiseigenaren konden de lasten niet meer dragen. Tussen 2008 en 2010 werden ruim een miljoen Amerikaanse huizen gedwongen verkocht. De vastgoedzeepbel knapte. Wereldwijd zaten banken via dubieuze en ingewikkelde financiële constructies verstrikt in deze hypotheken. Ze maakten miljardenverliezen, werden genationaliseerd of vielen zelfs om.

 

Recessie (2008-2009): Nederland kent grootste economische krimp ooit

Amerika heeft de grootste economie ter wereld. Een crisis daar heeft wereldwijd effect. Zeker op exportland Nederland. In het tweede kwartaal van 2008 belandde Nederland dan ook in een diepe recessie. Vanwege de kredietcrisis krimpte onze economie maar liefst vijf kwartalen achter elkaar. Het werd de grootste krimp ooit. De Nederlandse economie kromp volgens het CBS in heel 2009 met 3,9%. Dat was voor het grootste deel te wijten aan de afgenomen export, gevolgd door dalende bedrijfsinvesteringen en consumentenuitgaven.

 

Huizencrisis (2008-2013): Huizen worden amper verkocht, prijzen dalen met 21%

Het effect van de recessie was vrijwel meteen zichtbaar op de Nederlandse huizenmarkt. De huizenprijzen stegen al sinds 1995, maar door de kredietcrisis moesten banken nu zware eisen stellen aan kredietverlening. Tel daarbij op de onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, de hogere werkloosheid en vooral een historisch laag consumentenvertrouwen. De uitkomst van het hele verhaal was een woningmarkt die op slot ging. Huizen werden amper nog verkocht, terwijl ze steeds meer ‘onder water’ kwamen te staan. In augustus 2008 lag de gemiddelde huizenprijs nog op € 261.900. Op het dieptepunt in juni 2013 lag dat bedrag ruim 21% lager op € 206.100.  

 

Stijgende huizenprijzen (2014-2020): Huizenprijzen na 10 jaar weer op oude niveau

In 2014 begonnen de huizenprijzen eindelijk weer te stijgen. Eind 2013 kwam het kabinet via het woonakkoord met verschillende maatregelen die het tij op de huizenmarkt moesten keren. Maar het waren vooral het toegenomen vertrouwen in de economie, de dalende hypotheekrentes én het tekort aan koopwoningen dat de prijzen deed stijgen. In 2014 werden de huizen gemiddeld 4,2% meer waard en een jaar later 3,6%. Die stijging zette door.

In mei 2018 - tien jaar na het begin van de recessie - lag de gemiddelde huizenprijs weer op hetzelfde niveau als in 2008. Eind 2019 stond de gemiddelde huizenprijs op een recordhoogte van € 312.957. Aan het begin van dit jaar verwachtten de grootbanken nog een prijsstijging van 4% tot 6% over heel 2020. En toen kwam corona…

 

Conclusie: Ook na de diepste recessie ooit herstelt de woningmarkt

De recessie na de kredietcrisis was de langste en diepste recessie die we gekend hebben. De huizenmarkt was zowel aanstichter als slachtoffer van de problemen. In vijf jaar tijd kelderden de huizenprijzen met 21%. Daarna duurde het nog eens vijf jaar om er weer bovenop te komen.

Verschillende experts verwachten (of hopen) dat we nu in een diepe, maar korte recessie belanden. Over de effecten op de huizenprijzen zijn economen het nog niet eens. Bij ABN Amro gaan ze inmiddels uit van een prijsdaling, terwijl economen van de Rabobank nog rekenen op een lagere prijsstijging. Feit blijft dat de huidige krapte op de woningmarkt - vooral door een gebrek aan nieuwbouwwoningen - voorlopig aanhoudt. Dat voorkomt mogelijk een sterke prijsdaling.

Volgende week: Hoe reageerden de huizenprijzen na de twee oliecrises in 1973 en 1979?

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

30 april 2020 We staan ineens aan de vooravond van een recessie. De ...

Coronaclausules in koopcontracten: van uitstel, tot afstel, tot heronderhandeling

23 april 2020 Met de coronacrisis kwamen vorige maand opeens coronaclausules in koopcontracten ...

Zo adviseren deze hypotheekadviseurs op veilige afstand

16 april 2020 Een golf aan oversluiters, maar ook veel mensen die in ...

Noodpakket Europese Centrale Bank beste wapen tegen stijgende hypotheekrente

23 april 2020 Voor het eerst sinds 2018 loopt de hypotheekrente weer iets ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.