Wooncrisis in Italië

Stijgende woningprijzen in het land van ‘casa di mama’
17 september 2021 Leestijd ± 2minuten
Wooncrisis in Italië

 

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Italië?

De coronapandemie heeft de Italiaanse woningmarkt vorig jaar niet aangetast. Integendeel, de huizenprijzen lieten in 2020 de grootste stijging van het gehele decennium zien. De prijzen namen, in vergelijking met het jaar daarvoor, met 1,9% toe. Dat is een bijzondere ontwikkeling, omdat Italië na het Verenigd Koninkrijk in Europa het zwaarst is getroffen door de pandemie. Bovendien kondigde het vorig jaar een heel strikte lockdown af. 

Profiteren van opkomst thuiswerken

Het zuiden van Italië en de eilanden lieten met name in de laatste maanden van 2020 een opvallende trend zien. Daar stegen de prijzen in het laatste kwartaal met 3%. Het zuiden en de Italiaanse eilanden profiteerden van de opkomst van het thuiswerken. Omdat Italiaanse werknemers vaak niet meer aan een werkplek zijn gebonden, willen ze naar wat goedkopere gebieden als zuid-Italië en de eilanden verhuizen. 

Toch vertrekt niet iedereen naar het zuiden. Zo stegen in Milaan, het economische hart van het noorden, de huizenprijzen vorig jaar met liefst 7,4%. Er is hier veel vraag naar luxe appartementen in het centrum van de stad, waardoor de prijzen flink worden opgedreven. 

Studenten kunnen in Milaan bijna geen betaalbare kamer vinden. Een gemeubileerde kamer in het centrum kost ongeveer €1200 per maand. Er is daarom een oproep aan ouderen gedaan om een student in huis te nemen. Die kunnen klusjes in en rond het huis doen en ook de eenzaamheid van sommige ouderen oplossen. In ruil hoeven de studenten geen huur te betalen.

Heel laat het huis uit

Een opvallend verschil met Nederland is dat veel Italiaanse jongeren pas rond hun 30ste het ouderlijk huis verlaten. In Nederland gaan jongeren het huis uit als ze gemiddeld 24 zijn. 

Met name Italiaanse mannen kunnen de spaghetti van hun ‘casa di mama’ niet loslaten. Het zijn echte ‘moederskindjes’, waardoor ze pas op vrij late leeftijd op zichzelf gaan wonen. “De meeste jongeren blijven ook vanwege economische redenen graag thuis wonen”, zegt de Italiaanse psycholoog Elena Coda. “Het is goedkoop en geeft je de ruimte om het leven wat minder serieus te nemen.”


Lees ook
“Bij veel kantoren hang ik nu in het kleine kamertje”

“Bij veel kantoren hang ik nu in het kleine kamertje”

 ‘Dit is een 1-aprilgrap’, was de eerste reactie van Ben Biesbrouck toen hij de oproep voor de adviseurskalender las. Maar het bleek geen grap te zijn. Nu prijkt het gezicht van de adviseur bij De Hypotheekshop in Haarlem op de kalender als fotomodel van de maand september. “Een heel leuke manier om een goed doel onder de aandacht te brengen.”

“Bij verduurzaming wordt nu verder gekeken dan de harde knaken”
Trends

“Bij verduurzaming wordt nu verder gekeken dan de harde knaken”

 Bij de verduurzaming van de eigen woning gaan mensen langzaamaan meer kijken naar het milieu en niet alleen naar geldbesparing. Dat is een opvallende ontwikkeling, zegt onderzoeker Wilte Zijlstra van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij is medeverantwoordelijk voor de Consumentenmonitor van de AFM, waaraan 600 consumenten hebben meegewerkt die eind vorig jaar en begin 2021 een hypotheek hebben afgesloten.

“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”
Dat ene advies

“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Ron Klaassen over dat ene advies…

Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

 Het was vorige week wederom een turbulent weekje woningmarkt. Met dit keer niet huizenprijzen als lijdend voorwerp, maar verzekeringen. Verschillende media schreven vorige week dat Woningborg bij de overheid heeft aangeklopt voor een kapitaalinjectie. Aanleiding was dat door sterke groei in de woningmarkt de kapitaalpositie momenteel geen ruimte biedt voor verhoging van het beschikbare obligo: de ruimte om bouwprojecten te verzekeren. In bepaalde gevallen kan dat ertoe leiden dat bouwondernemers pas later kunnen starten met een nieuwbouwproject.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.