Wooncrisis in Hongkong

Bijna een half miljoen voor een piepkleine studio
06 augustus 2021 Leestijd ± 2minuten
Wooncrisis in Hongkong

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Hongkong?

Hongkong heeft sinds tien jaar de hoogste vastgoedprijzen ter wereld. Wil je in Hongkong een studio van 16 vierkante meter kopen? Dan moet je al snel €450.000 op tafel leggen. De prijs per vierkante meter ligt in de voormalige Britse kroonkolonie op liefst €27.000. Dat is in Amsterdam, ter vergelijking, €5655. De gemiddelde woningprijs in Hongkong bedraagt momenteel iets meer dan €1 miljoen.

Ook de gemiddelde huurprijs per maand is torenhoog: €2.271, zo blijkt uit een rapport van vastgoedorganisatie CBRE. Hongkong is óók daarmee één van duurste steden ter wereld.

Ongunstige ligging Hongkong

In Hongkong blijft de vraag naar woonruimte onverminderd groot. Het aanbod is daarentegen beperkt. Het rigide overheidssysteem van erfpacht, een koopgolf van rijke Chinezen van het vasteland en de lage rentevoet sinds de financiële crisis hebben de prijzen helemaal de pan doen uit rijzen.

De oververhitting van de woningmarkt heeft verder te maken met de ongunstige ligging van de stad: ingeklemd tussen onbebouwbare rotsen en water. Hierdoor kan er alleen worden uitgebreid door het stapelen van verdiepingen op bestaande wolkenkrabbers. Het is ook de stad met de meeste wolkenkrabbers ter wereld: 4.000. 

Onmenselijke taferelen

De wooncrisis in Hongkong leidt tot bijna onmenselijke taferelen. 200.000 van de 7,5 miljoen inwoners leven in zogeheten kistwoningen. Dat zijn woningen van een paar vierkante meter, die eigenlijk alleen geschikt zijn als slaapgelegenheid. De douche en keuken zijn gemeenschappelijk en worden gedeeld met andere bewoners van kistwoningen.

De veelal werkloze bewoners van deze uiterst krappe ‘huizen’ moesten tijdens de coronacrisis een groot deel van de dag binnen blijven. Ze konden alleen voor hun dagelijkse boodschappen of het eten van een maaltijd in een restaurant even naar buiten. Dat was voor veel van hen een zware, claustrofobische opgave.

Plannen Hongkongse overheid

De Hongkongse overheid is nu met verschillende plannen bezig om de woningmarkt lucht te verschaffen. Eén daarvan behelst het ondergronds bouwen in de grotten in de bergen en een ander betreft de constructie van een paar kunstmatige eilanden. “Hongkong heeft dringend behoefte aan ruimte en daarom worden voor de kust kunstmatige eilanden aangelegd. Dit kost liefst €70 miljard, ongeveer de helft van de fiscale reserves van Hongkong. Dit geeft aan hoe groot de nood is”, stelt Nelson Wong, hoofd research van vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle in China, tegenover persbureau Bloomberg. 


Lees ook
Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk
Over de grens

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk?

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”
Finance Families

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”

Het overnamepad dat Jan Veldsink, de oprichter van Veldsink Groep, begin jaren tachtig in heeft geslagen wordt inmiddels stevig bewandeld door zijn kinderen, Henri en Jeannette Veldsink. Veldsink is sinds dat zij de dagelijkse leiding van de groep hebben overgenomen, doorgegroeid naar ruim 1300 medewerkers. Qua omvang is het bedrijf in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2021 werd ook de Van Bruggen Adviesgroep overgenomen. 

Wooncrisis in Duitsland
Over de grens

Wooncrisis in Duitsland

  Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Duitsland? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.