Wooncrisis in Griekenland

Verdubbeling huurprijzen in populaire wijken Athene
12 augustus 2021 Leestijd ± 2minuten
Wooncrisis in Griekenland

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Griekenland?

In Griekenland is wonen peperduur. In dit Zuid-Europese land geeft het gemiddelde huishouden 40 procent of meer van het besteedbaar inkomen aan wonen uit. Dat is het hoogste percentage in de Europese Unie.

De slechte situatie in Griekenland heeft vooral te maken met een daling van het gemiddelde inkomen tijdens de financiële crisis. In 2017 had een Grieks huishouden gemiddeld 36 procent minder te besteden in vergelijking met 2010. De Griekse werkloosheid nam in de periode 2010-2017 bovendien met 20 procent toe.

Slechte woonsituatie in Athene

In Athene is de woonsituatie het ergst. Het is bijna onmogelijk om in een aantal Atheense wijken een huurappartement met twee kamers voor minder dan €750 per maand te vinden. De maandelijkse huurprijs bedraagt vaak €1000 tot €1200. Zo komt het regelmatig voor dat een jong Grieks stel geen betaalbare woonruimte in het centrum van Athene kan vinden, hoewel de partners allebei een baan hebben.

In populaire toeristenwijken in Athene zijn sinds 2016 de huurprijzen verdubbeld. Dit heeft onder meer te maken met de stormachtige opkomst van Airbnb. Huizen en appartementen worden nu exclusief voor de verhuur via Airbnb gebruikt en zijn daardoor niet meer beschikbaar voor Griekse zoekers naar huurwoningen. Dit heeft een extra druk op de prijzen in een populaire wijk als Koukaki gelegd. Griekenland kent overigens geen sociale huurmarkt, zoals in Nederland. Alles wordt particulier verhuurd.

"Elk jaar bezochten meer toeristen mijn zaak en dat is goed," zegt Spyros Bellas tegenover de BBC. Bellas bezit een café in Koukaki.  “Maar denk ik dat het nu te ver is gegaan. De huren zijn verdubbeld naar soms meer dan €1000. Dit reflecteert de Griekse realiteit niet. De helft van mijn medewerkers moest hierdoor verhuizen.”

Herstel van huizenprijzen

Er is vrij veel eigenwoningbezit in Griekenland. Driekwart van de Grieken heeft een eigen woning. De huizenprijzen gingen in de periode 2010-2017, ten tijde van de financiële crisis, met liefst 42,5 procent omlaag. Maar sinds 2018 treedt er herstel op. In 2019 lieten de huizenprijzen een stijging van 7,6 procent zien.

De coronapandemie heeft de Griekse vastgoedmarkt daarna weer negatief beïnvloed, omdat de markt sterk afhankelijk is van het toerisme en buitenlandse kopers.


Lees ook
“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk
Over de grens

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk?

"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

 Het was begonnen als grapje, maar na enige bedenktijd vond Donata van Dijk het eigenlijk wel een heel leuk idee om mee te doen aan de adviseurskalender. “Interessant om zo’n fotoshoot mee te maken!”

Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare
Als ik niet werk

Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare

 Gelukregisseur, zo bestempelt Jeff van den Berg zichzelf. De veertigjarige senior financieel adviseur van beuken’essers Financieel Fit probeert zijn klanten te helpen om de keuzes te maken waar ze écht gelukkig van worden. “Oprecht luisteren naar klanten is een van onze speerpunten. Bij ons komen de emoties op tafel.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.