Wooncrisis in Griekenland

Verdubbeling huurprijzen in populaire wijken Athene
12 augustus 2021 Leestijd ± 2minuten
Wooncrisis in Griekenland

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Griekenland?

In Griekenland is wonen peperduur. In dit Zuid-Europese land geeft het gemiddelde huishouden 40 procent of meer van het besteedbaar inkomen aan wonen uit. Dat is het hoogste percentage in de Europese Unie.

De slechte situatie in Griekenland heeft vooral te maken met een daling van het gemiddelde inkomen tijdens de financiële crisis. In 2017 had een Grieks huishouden gemiddeld 36 procent minder te besteden in vergelijking met 2010. De Griekse werkloosheid nam in de periode 2010-2017 bovendien met 20 procent toe.

Slechte woonsituatie in Athene

In Athene is de woonsituatie het ergst. Het is bijna onmogelijk om in een aantal Atheense wijken een huurappartement met twee kamers voor minder dan €750 per maand te vinden. De maandelijkse huurprijs bedraagt vaak €1000 tot €1200. Zo komt het regelmatig voor dat een jong Grieks stel geen betaalbare woonruimte in het centrum van Athene kan vinden, hoewel de partners allebei een baan hebben.

In populaire toeristenwijken in Athene zijn sinds 2016 de huurprijzen verdubbeld. Dit heeft onder meer te maken met de stormachtige opkomst van Airbnb. Huizen en appartementen worden nu exclusief voor de verhuur via Airbnb gebruikt en zijn daardoor niet meer beschikbaar voor Griekse zoekers naar huurwoningen. Dit heeft een extra druk op de prijzen in een populaire wijk als Koukaki gelegd. Griekenland kent overigens geen sociale huurmarkt, zoals in Nederland. Alles wordt particulier verhuurd.

"Elk jaar bezochten meer toeristen mijn zaak en dat is goed," zegt Spyros Bellas tegenover de BBC. Bellas bezit een café in Koukaki.  “Maar denk ik dat het nu te ver is gegaan. De huren zijn verdubbeld naar soms meer dan €1000. Dit reflecteert de Griekse realiteit niet. De helft van mijn medewerkers moest hierdoor verhuizen.”

Herstel van huizenprijzen

Er is vrij veel eigenwoningbezit in Griekenland. Driekwart van de Grieken heeft een eigen woning. De huizenprijzen gingen in de periode 2010-2017, ten tijde van de financiële crisis, met liefst 42,5 procent omlaag. Maar sinds 2018 treedt er herstel op. In 2019 lieten de huizenprijzen een stijging van 7,6 procent zien.

De coronapandemie heeft de Griekse vastgoedmarkt daarna weer negatief beïnvloed, omdat de markt sterk afhankelijk is van het toerisme en buitenlandse kopers.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

01 augustus 2021 Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der ...

"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

13 augustus 2021   Het was begonnen als grapje, maar ...

Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare

11 augustus 2021   Gelukregisseur, zo bestempelt Jeff van den ...

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

16 april 2020 We staan ineens aan de vooravond van een recessie. De ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.