Wooncrisis in België

Markt voor jongeren op slot
13 oktober 2021 Leestijd ± 2minuten
Wooncrisis in België

 

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in België?

Ook onze zuiderburen zien de huizenprijzen stijgen, al zijn de huizenprijzen wat minder hoog dan in ons land. In Nederland is de gemiddelde huizenprijs opgelopen tot €365.000, terwijl die in België in 2020 ‘maar’ €277.500 bedroeg. Dit is €15.000 meer dan de gemiddelde prijs in 2019. De lage rente en het woningtekort stimuleren ook in België de vraag.

De Nationale Bank van België waarschuwt al een tijd voor hoge huizenprijzen. Als toezichthouder is ze bevreesd dat de banken te gemakkelijk hypotheken verschaffen, wat de prijzen opdrijft. De Belgische banken wordt aangeraden om niet meer dan 80% van de aankoopwaarde te lenen. De meeste banken houden zich ook aan dit advies. Het is in België ook ongebruikelijk om meer dan 80% van de aankoopwaarde te lenen. De meeste Belgische woningkopers brengen dus 20% of meer in. 

Jongeren buiten de boot

Volgens adviesbureau Immotheker Finotheker vallen momenteel vooral jongeren op de Belgische woningmarkt buiten de boot. Er zijn steeds minder starters op de Belgische woningmarkt die zich een koopwoning kunnen veroorloven. “Dat zelfs hoogopgeleide jonge starters met over het algemeen hogere salarissen geen mogelijkheid zien om een eigen woning te kopen, laat zien hoe erg de huidige woningmarkt op slot zit voor de jongere generatie”, zegt directeur John Romain. 

Uit onderzoek van het adviesbureau blijkt dat momenteel 41% van de kopers van een eigen woning bestaat uit jonge starters. In 2011 was dit nog 61%. Immotheker Finotheker stelt dat steeds meer jongeren afhankelijk zijn van de steun van ‘papa en mama’, of andere familie.

Baksteen in de maag

72% van de Belgen is eigenaar van een woning. Vooral Vlamingen Vooral Vlamingen hebben een ‘baksteen in de maag’.‘Huisje, tuintje, kindje’ blijft de norm. Het huren van een woning vinden heel wat Belgen onverstandig. Ze beschouwen dit als weggegooid geld.

Vlaanderen schafte eind 2019 de Woonbonus af, in een poging de woningmarkt af te remmen. De Woonbonus was een belastingvermindering voor woningkopers en zou volgens sommigen de prijzen kunstmatig hoog houden. Belgen die na 1 januari 2020 een woning kochten, liepen door de afschaffing een voordeel van duizenden euro’s mis. Maar volgens Belgische economen is er nog geen merkbaar effect van de afschaffing van de Woonbonus geweest. De aanhoudend dalende rente zorgt ervoor dat de vraag naar woningen groot blijft. 


Lees ook
Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs
Over de grens

Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Frankrijk?

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie
Cijfers & onderzoeken

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”
Opinie

“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”

Een erfenis aanvaarden en afhandelen is niet eenvoudig. Toch winnen erfgenamen zelden advies in bij hun hypotheekadviseur. Volgens adviseurs Susan van der Graaf en Arco Kleimeer is dat soms een gemiste kans.

“Normaal treed ik nooit op de voorgrond”

“Normaal treed ik nooit op de voorgrond”

“Ik werd een beetje voor het blok gezet, want er was op het laatste moment een afzegging”, vertelt Nathalie Notenboom over haar uitnodiging voor deelname aan de adviseurskalender. “Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik vond het erg leuk om te doen.” Nathalie is sinds een paar jaar teamleider Online Hypotheekadvies bij Independer en prijkt deze maand op de kalender als fotomodel van de maand oktober.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.