Woningprijzen stijgen naar recordhoogte

22 januari 2021 Leestijd ± 2minuten
Woningprijzen stijgen naar recordhoogte

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen vorig jaar gemiddeld 7,8 procent hoger dan in 2019. In december waren woningen 8,3% duurder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Per regio waren er grote verschillen, in de provincie Groningen stegen de prijzen hard, met 10,4%. Ook in andere regio’s buiten de Randstad namen de woningprijzen fors toe, met name in het oosten en zuidwesten van het land. In Noord-Holland was de prijsstijging met 6,5 procent het kleinst. Van de grote steden was Utrecht, met een stijging van 9,4 procent, de plaats waar de prijzen het hardst toenamen.

De huizenprijzen bereikten afgelopen jaar een recordhoogte en zitten al sinds 2013 in een opwaartse lijn. “De coronacrisis heeft geen vat op de prijsstijgingen ”, zegt Niek Hoogeveen, directeur van taxateursketen de Taxatheek. Hij wijst wel op een opvallend feit: volgens de cijfers van het Kadaster is de gemiddelde koopprijs in het december gedaald ten opzichte van november 2020: van €344.217 tot €333.199, een verschil van ruim elfduizend euro.  

Een verklaring kan gevonden worden in het feit dat er in december doorgaans relatief veel ‘overige’ verkopen plaatsvonden, zoals grond en garages. Daarvan stonden er 1380 geregistreerd december, twee keer zoveel als in eerdere maanden. “Dat drukt de gemiddelde prijs, al is deze daling wel meer dan was verwacht”, aldus Hoogeveen. In december werd de verkoop van 8.841 appartementen, 7.536 tussenwoningen, 3.517 vrijstaande woningen, 2.739 hoekwoningen en 2.195 twee-onder-een-kapwoningen ingeschreven bij het Kadaster. In totaal zijn er 26.208 woningen verkocht. “December was de op één na beste maand van de afgelopen zes jaar”, verklaart Hoogeveen. 

Meer transacties

Vorig jaar wisselden 236.000 woningen van eigenaar, 7,7 procent meer transacties dan in het jaar ervoor. “Dat is het hoogste aantal sinds 2017”, weet Hoogeveen. “Het aantal veilingverkopen blijft vooralsnog laag en is uitgekomen op 411 objecten in 2020.”

Eerder meldde makelaarsvereniging NVM al dat de prijzen van koopwoningen vorig jaar sterk zijn gestegen. De cijfers van NVM bevatten echter alleen de bij de vereniging aangesloten makelaars. Het CBS en het Kadaster registreren alle transacties van bestaande koopwoningen.


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie
Cijfers & onderzoeken

Nederland bij grootste stijgers huizenprijzen binnen Europese Unie

Nederlandse koopwoningen, zowel nieuwe als bestaande, waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,8% duurder dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”
De Kettingvraag

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Gerjam van der Wielen is adviseur namens Van Bruggen Adviesgroep in Duiven. Hij bijt het spits af. De eerste vraag komt eenmalig van Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. 

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.