Woningmarkt Noord-Brabant: in de grote steden gebeurt het

20 juni 2019 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt Noord-Brabant: in de grote steden gebeurt het

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand: Noord-Brabant waar de gemiddelde woningprijs 304.799 euro is.

Prijsontwikkeling in Noord-Brabant

Het afgelopen halfjaar had regio Oss de grootste prijsstijgingen: +13,9 procent op jaarbasis. Een woning kost in Oss gemiddeld 293.000 euro.

De prijzen stegen het minst in Den Bosch: +6,3 procent, met een woningwaarde van 318.000 euro.

Grootste en kleinste markt

De woningmarkt in Brabant is vooral geconcentreerd in de grote steden. Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch zijn samen goed voor bijna 60 procent van de markt. Den Bosch is de grootste markt met het afgelopen halfjaar 1572 verkochte woningen.

De kleinste regio is Waalwijk-Drunen, net ten westen van Den Bosch. Daar wisselden het afgelopen halfjaar 343 woningen van eigenaar.

Duurste, goedkoopste plaatsen

Woningen zijn ook het duurst in Den Bosch. Hier is de vierkante meterprijs 2514 euro.

In Noordoost-Brabant, een regio tegen de Duitse grens aan, zijn de prijzen het laagst. Daar kost een vierkante meter nog geen 1900 euro.

Verkooptijd

Woningen verkopen het snelst in Eindhoven. De gemiddelde verkooptijd is daar 35 dagen. In Breda (36 dagen) en Bergen op Zoom (39 dagen) gaat het ook snel.

Dit is anders in het noordoosten van de provincie. Daar duurt het meer dan twee keer zo lang, 75 dagen, om een woning van de hand te doen.

Nieuwbouw

Het aantal woningen nam vorig jaar het meest toe in Eindhoven. Er werden 1228 nieuwe woningen gebouwd. Ook werden er nog eens 908 woningen op een andere manier toegevoegd, bijvoorbeeld door splitsing of bestemmingswijziging.

In Sint Anthonis werd het minst gebouwd. Daar kwamen er in 2018 slechts drie nieuwbouwwoningen bij.

De woningvoorraad groeide procentueel het hardst in Landerd. In deze gemeente net ten westen van Oss nam het aantal woningen vorig jaar met 2,7 procent toe.

Andere opvallende ontwikkelingen woningmarkt Noord-Brabant

De Brabantse woningmarkt is de derde van Nederland. In 2018 werd voor 9,7 miljard euro aan huizen verhandeld in de provincie.

Hoekwoningen wonnen het afgelopen halfjaar aan populariteit in Noord-Brabant. In vier van de twaalf regio’s nam de verkoop van hoekwoningen toe. De tussenwoning werd tegelijkertijd minder populair. In vier regio’s was sprake van een sterke daling van de verkoop van dit type woning.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

20 stemmen (gemiddeld 2,8 van 5).

Anderen bekeken ook

Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?

03 december 2019 Het einde van het jaar nadert snel. Traditioneel gezien hét ...

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt

29 mei 2019 Hypotheekadviseurs zijn de solide basis van het hypotheektraject. Bijna ongemerkt ...

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

19 november 2019 Zo vlak voor de feestdagen is het goed om even ...

Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

12 november 2019 De Europese betaalrichtlijn PSD2 maakt het voor consumenten gemakkelijker om ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.