Woningmarkt Flevoland: er is Almere en dan is er de rest van de provincie

17 juli 2019 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt Flevoland: er is Almere en dan is er de rest van de provincie

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

Tags

In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand: Flevoland, de een-na-kleinste woningmarkt van Nederland. Er werd in 2018 voor slechts 1,4 miljard euro aan huizen verhandeld. De gemiddelde woningprijs is er 252.981 euro.

Zwaartepunt woningmarkt Flevoland in Almere

Het zwaartepunt van de woningmarkt in Flevoland ligt in het zuidoosten, in Almere. Met meer dan 200.000 inwoners is het veruit de grootste stad van de provincie. De markt heeft er veel overloop vanuit Amsterdam en is mede daardoor goed voor meer dan de helft van de woningmarkt van Flevoland. Het afgelopen halfjaar werden er 971 woningen verkocht terwijl in de rest van de provincie bij elkaar slechts 811 woningen van eigenaar wisselden.

Almere: hoogste vierkante meterprijs, meeste nieuwbouw

Ook in andere opzichten is Almere het centrum. De vierkante meterprijs is er het hoogst met 2.335 euro en de verkooptijd het kortst, gemiddeld 31 dagen. De stad heeft ook de meeste nieuwbouw. Er werden vorig jaar 1645 nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast werden er nog eens 231 woningen op een andere manier toegevoegd aan de voorraad, bijvoorbeeld door splitsing of bestemmingswijziging.

Huizenprijs hoogst in Zeewolde

Almere mag de belangrijkste markt zijn, dat betekent niet dat er niets gebeurt in andere delen van Flevoland. Het is ook niet de markt met de hoogste gemiddelde prijzen. Dat is Zeewolde waar de gemiddelde verkoopprijs 282.833 euro bedraagt. De woningvoorraad groeide procentueel ook het hardst in deze gemeente in het zuidoosten van de provincie. Het aantal woningen nam er vorig jaar met 2,6 procent toe.

Lelystad hoogste prijsstijgingen

De prijzen stegen vorig jaar het hardst in Lelystad: 17,3 procent kwam er daar bij. Naarmate de huizen duurder zijn geworden in Almere, zijn meer en meer kopers bereid geworden om verder naar het noorden te kijken. Daarbij speelt dat Amsterdam vanuit Lelystad ook nog goed bereikbaar is. Het is 40 minuten met de auto en 50 minuten met de trein.

Urk: laagste prijsstijgingen, jongste bevolking

De woningmarkt is anders in het nog noordelijker gelegen Urk. Daar vinden we de laagste prijsstijgingen. In 2018 kwam er slechts 3,7 procent bij. Er werd ook het minst gebouwd van heel Flevoland. Urk kreeg er slechts 87 nieuwbouwwoningen bij. De plaats heeft wel weer de jongste bevolking. Van de inwoners van Urk is 16,6 procent tussen de 15 en 25. Slechts 9,5 procent van de Urkers is ouder dan 65.

Almere en de rest van Flevoland

Toch is het Almere waar de meeste Flevolandse jongeren wonen en waar dus de meeste starters te vinden zijn. De stad heeft bijna 27.000 jongeren tussen de 15 en 25, evenveel als in de rest van Flevoland. Ook hiervoor geldt dus weer: in Flevoland is er Almere en dan is er de rest van de provincie.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

159 stemmen (gemiddeld 3,1 van 5).

Anderen bekeken ook

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

01 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

24 september 2019 Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor ...

Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

31 oktober 2019 Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de ...

Flinke krapte in de stad Groningen

05 februari 2020 Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.