Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

25 oktober 2021 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

Het aantal te koop staande woningen is opnieuw fors afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom met bijna 20% steeg.

“Er staat heel weinig te koop. De prijzen stijgen bij minder aanbod. Starters hebben in deze markt het nakijken”, constateert Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl, die cijfers van het CBS, Funda en de NVM combineert in zijn marktrapportages. Gemiddeld is de koopsom in een jaar tijd met 18,1 procent toegenomen.

Tegelijkertijd neemt het aantal te koop staande objecten fors af: het afgelopen kwartaal waren er ongeveer 50.000 panden beschikbaar, dat is een daling van 43,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. “Je ziet een grote ontevredenheid bij woningzoekenden over de gang van zaken”, zegt Hoogeveen. “Dat komt uiting in het Woonprotest dat vorige maand in Amsterdam en deze maand in Rotterdam is gehouden.”

Minder vrijstaande woningen

De NVM bracht eerder naar buiten dat de huizenprijzen in een jaar tijd met bijna eenvijfde zijn gestegen. Volgens de makelaarsvereniging is de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu €419.000. Ook de NVM constateert een zeer beperkt aanbod van huizen. Met name vrijstaande woningen worden veel minder verkocht.

Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig.

Bovendien corrigeert het CBS de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

18 oktober 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

“Ik ben nogal competitief ingesteld”

22 oktober 2021 Pas op relatief late leeftijd begon Thomas van Splunteren met ...

“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”

20 oktober 2021 De Nederlandsche Bank (DNB) kwam eind vorige week met een ...

"Succes van MUNT heb ik zien aankomen"

28 oktober 2021 MUNT Hypotheken is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.