Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

25 oktober 2021 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

Het aantal te koop staande woningen is opnieuw fors afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom met bijna 20% steeg.

“Er staat heel weinig te koop. De prijzen stijgen bij minder aanbod. Starters hebben in deze markt het nakijken”, constateert Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl, die cijfers van het CBS, Funda en de NVM combineert in zijn marktrapportages. Gemiddeld is de koopsom in een jaar tijd met 18,1 procent toegenomen.

Tegelijkertijd neemt het aantal te koop staande objecten fors af: het afgelopen kwartaal waren er ongeveer 50.000 panden beschikbaar, dat is een daling van 43,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. “Je ziet een grote ontevredenheid bij woningzoekenden over de gang van zaken”, zegt Hoogeveen. “Dat komt uiting in het Woonprotest dat vorige maand in Amsterdam en deze maand in Rotterdam is gehouden.”

Minder vrijstaande woningen

De NVM bracht eerder naar buiten dat de huizenprijzen in een jaar tijd met bijna eenvijfde zijn gestegen. Volgens de makelaarsvereniging is de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu €419.000. Ook de NVM constateert een zeer beperkt aanbod van huizen. Met name vrijstaande woningen worden veel minder verkocht.

Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig.

Bovendien corrigeert het CBS de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.
 


Lees ook
“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”
De Kettingvraag

“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Danny Seegers uit Maastricht, stelt de volgende vraag aan vakgenoot Frank Roggen uit Eindhoven.

“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”
Opinie

“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam eind vorige week met een aantal voorstellen om de woningmarkt beter te laten functioneren. DNB wil onder meer dat de eigen woning wordt belast. Maar dit voorstel kwam DNB-president Klaas Knot op veel kritiek te staan. Het zou huiseigenaren duizenden euro’s per jaar gaan kosten. “Zo’n pleidooi is niet goed voor de rust op de woningmarkt”, stelt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

“Ik ben nogal competitief ingesteld”
Als ik niet werk

“Ik ben nogal competitief ingesteld”

Pas op relatief late leeftijd begon Thomas van Splunteren met een hobby die zou uitgroeien tot zijn passie: het spelen van golf. Hij is nu regelmatig te vinden op de banen van Golfclub Houtrak in Halfweg en is zelfs een aantal keren kampioen geworden.  “Het leuke van golf is dat je het met iedereen kunt spelen”, zegt Van Splunteren. Hij is adviseur bij De Hypotheker Amsterdam Zuidas/WTC.

Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs
Over de grens

Piepkleine studio kost €1 miljoen in Parijs

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Frankrijk?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.