Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

Interview met Wytzejan de Jong
04 oktober 2021 Leestijd ± 3minuten
Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

 

Het was vorige week wederom een turbulent weekje woningmarkt. Met dit keer niet huizenprijzen als lijdend voorwerp, maar verzekeringen. Verschillende media schreven vorige week dat Woningborg bij de overheid heeft aangeklopt voor een kapitaalinjectie. Aanleiding was dat door sterke groei in de woningmarkt de kapitaalpositie momenteel geen ruimte biedt voor verhoging van het beschikbare obligo: de ruimte om bouwprojecten te verzekeren. In bepaalde gevallen kan dat ertoe leiden dat bouwondernemers pas later kunnen starten met een nieuwbouwproject.

Tags

“Het klopt dat we op dit moment de groei in de markt niet volledig kunnen verzekeren”, vertelt Wytzejan de Jong, directeur bij Woningborg. De vraag naar nieuwe woningen is hoog en het aantal bouwplannen stijgt. Woningborg ziet dan ook een groeiende vraag naar waarborgcertificaten en een toenemende onderliggende aanneemsom. Daar komt bij dat het woningtekort en de schaarste aan grondstoffen en materialen zorgen voor hogere prijzen en daarmee een extra stijging van de aanneemsom. Die sterke groei drukt op het beschikbare ruimte om bouwprojecten te verzekeren.

Lopende projecten niet in gevaar

De Jong erkent dat zijn organisatie voor uitdagingen staat, maar hij wil het beeld dat is ontstaan, wel wat nuanceren: “Lopende projecten en nieuwe projecten van bouwondernemers die nog ruimte hebben binnen hun obligo, kunnen in principe gewoon doorgang vinden. Woningborg is financieel gezond, maar obligo zomaar verhogen gaat niet. Voor verzekeraars en ook voor Woningborg gelden strenge wettelijke voorwaarden. En dat is maar goed ook, zegt directeur Wytzejan De Jong: “Er moet voldoende kapitaal staan tegenover het totale verzekerde risico. We moeten kunnen uitkeren als dat nodig is. Het maximaal verzekerd risico wordt gelimiteerd door het beschikbare kapitaal dat daar tegenover staat. Om alle groei te kunnen blijven faciliteren, is er dus meer kapitaal nodig.”

Waar we kunnen denken we mee met onze klanten, om ervoor te zorgen dat het beschikbare obligo zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Woningborg werkt hard aan een oplossing waarmee de benodigde groei optimaal kan worden gefaciliteerd.

Dekkingsgraad

Woningborg stelt dat het financieel gezond is en aan alle lopende projecten kan voldoen. Dat het bedrijf desondanks de dekkingsgraad heeft verlaagd, roept vragen op. De Jong: “Als wij na een faillissement een woningproject moeten afbouwen, brengt dat extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld doordat de grondstofprijzen zijn gestegen of omdat herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Gemiddeld 10 tot 15 procent van de totale aanneemsom. Desondanks reserveerden wij een bedrag ter waarde van 100 procent van de aanneemsom. Dat hebben wij nu verlaagd naar 60 procent. Deze verandering is goedgekeurd door Stichting GarantieWoning. Zij verlenen het keurmerk aan waarborgverzekeraars. Op deze wijze creëren we meer ruimte om nieuwbouwprojecten te verzekeren.” Volgens de afbouwverzekeraar brengt dit garanties niet in gevaar. “Ook als alle aannemers opeens failliet gaan, staan wij garant voor ieder project dat we aannemen.”, besluit De Jong.

Onmisbare schakel

Volgens de directeur van de afbouwverzekeraar blijven Woningborgcertificaten een onmisbare schakel tussen geldverstrekkers en financiering voor een nieuwbouwwoning. Een afbouwverzekering is ook verplicht voor hypotheken met NHG-garantie. De Jong: “Een huis dat al jaren staat, heeft waarde en is daardoor te financieren voor geldverstrekkers. Een stapel bouwtekeningen en plannen financieren is een ander verhaal. Ons certificaat geeft kopers, en daarmee ook de geldverstrekkers, een stuk meer zekerheid.

‘Gezamenlijk oplossen’

Ook vanuit de Rijksoverheid bestaat er een stevige ambitie om de woningbouw verder te stimuleren. Dat is zeer positief voor de sector en wij ondersteunen dit graag. Woningborg is daarom al enige tijd in gesprek met brancheverenigingen zoals Bouwend Nederland en WoningbouwersNL, de Rijksoverheid en bouwondernemingen over oplossingen om in deze uitdagende marktomstandigheden te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag. “Dat geld hoeft niet per se alleen maar vanuit de overheid te komen. We moeten samen kijken hoe we dit gaan doen. Wij kunnen nu heel veel, maar om in de toekomst met die grote ambities ook mee te komen moet er iets gebeuren.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”

29 september 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

28 september 2021 In Nederland zijn op dit moment zo’n 2, 7 miljoen ...

Wooncrisis in Italië

17 september 2021   Het woningtekort is niet een uniek ...

Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

22 september 2021 Bestaande koopwoningen waren in augustus 17, 8% duurder dan een jaar ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.