Winnaar kennistest 2018: “Het levert je sowieso wat op, ook al win je niet”

12 februari 2019 Leestijd ± 3minuten
Winnaar kennistest 2018: “Het levert je sowieso wat op, ook al win je niet”

Ook dit jaar ging het er weer heet aan toe bij de enige echte kennistest op Kop-Munt. Er werden hersens gekraakt en sommige deelnemers zochten naar ‘creatieve oplossingen’. Uiteindelijk is er één winnaar die doodkalm de rest achter zich heeft gelaten: Ron IJpelaar uit Waalwijk. Terwijl hij geniet van zijn overwinning met een goed glas champagne en taart mogen wij hem een paar vragen stellen.

Hoe komt het dat u zoveel parate kennis heeft?

“Ach, dat gaat bijna vanzelf. Ik doe er wel wat voor natuurlijk, maar het hoort gewoon bij mijn werk. Het is een kwestie van goed bijhouden, ik lees in de vakmedia vooral wat er gaande is. Als ik op tv iets zie dat te maken heeft met hypotheken of financieel advies dan verdiep ik me er even extra in. Het staat zo knullig als een klant bijvoorbeeld iets gehoord heeft over de hypotheekrenteaftrek en ik kan daar niet direct een antwoord op geven.”

Nu we het toch over de klant hebben, die is meestal geen financieel specialist. Hoe vertaalt u uw vakkennis naar de leek?

“Door de taal van de klant te spreken. Soms doe ik dat letterlijk in het plat Brabants, maar het betekent ook dat je de klant goed moet kennen en begrijpen. De ene klant heeft meer behoefte aan gedetailleerde informatie dan de andere. Het handige van een stad als Waalwijk is wel dat het een hechte gemeenschap is, een soort ons-kent-ons sfeer. Dat maakt dat ik sommige klanten al jarenlang ken en begeleid. Als zij tevreden zijn dan verwijzen ze familie en vrienden weer door en zo kan ik met die mensen aan de slag op een basis van bewezen vertrouwen.”

Hoe ziet de zaak IJpelaar Financieel Advies er eigenlijk uit?

“Heel simpel, het is een eenmanszaak en als ik thuis op kantoor aan het werk ben, dan ligt teckel Kody vaak in de buurt. Afspraken met klanten maak ik bijna nooit bij mij thuis, maar eigenlijk bijna altijd bij de klant. Dat is meestal prettiger voor de mensen; die zijn in de vertrouwde omgeving en hebben alles bij de hand. En ik kan daar dan op inspelen als professional. 

Het feit dat ik geen personeel in dienst heb geeft vrijheid, maar maakt ook dat het vaak druk is. Misschien dat ik ooit nog eens administratieve ondersteuning ga inschakelen.”

U bent dus regelmatig te vinden op Kop-Munt, wat doet u daar nog meer behalve de kennistest?

“Me voorbereiden op de kennistest natuurlijk. Nee serieus, ik lees daar vaak een aantal artikelen om weer op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken. Dat spreekt me wel aan: op een eenvoudige manier ben ik snel weer up-to-date. Het is trouwens wel waar dat ik altijd eerst even de artikelen doorneem op Kop-Munt, voor ik de kennistest doe en dat heeft me aardig wat punten opgeleverd.”

Dat is alvast een tip voor de mensen die dit jaar mee willen doen met de kennistest. Heeft u er nog meer?

De kennistest kan ik enorm aanraden: de parate kennis heeft als voordeel dat ik in de praktijk snel kan schakelen. Goed op de hoogte zijn betekent trouwens ook dat je kunt doen wat je belooft. Dat is volgens mij een van de belangrijkste motto’s voor een professionele financieel adviseur. Verder blijft het gewoon leuk om jezelf continu te verbeteren, de kennistest is daarvoor een heel vermakelijk en nuttig middel. Ook al win je er geen mooie beker mee, het levert je sowieso extra kennis op.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Laat je (niet) verrassen

14 februari 2019 Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar ...

MUNT Hypotheken lanceert kennisplatform voor consumenten

11 februari 2019 MUNT Hypotheken lanceert vandaag het kennisplatform Hypotheekleek.nu. De (online) behoefte ...

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

06 februari 2019 Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht ...

‘Amsterdamse erfpachter die kortingsregeling negeert, laat kans lopen’

19 februari 2019 De nieuwe Amsterdamse erfpachtregeling is nog niet erg populair. De ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.