We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit

13 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
Quintus

Wij zoeken werknemers die graag binnen kantoortijden hun werkzaamheden doen. Want ik vertel het je alvast, van 9 tot 5 werken is straks weer hot! 

Tegenwoordig kun je je werktijd zo indelen als je zelf wil. Je kunt ‘s ochtends vanuit je bed de eerste meeting bijwonen en om drie uur ‘s nachts je laatste werkmail versturen. We kunnen altijd en overal werken en iedereen is druk met werk: we hebben namelijk ook 24/7 toegang tot ons werk. We denken dat we onze eigen tijd kunnen indelen, maar onbewust neemt het werk ons ritme over. 

  

In de vorige eeuw, vanaf 1961 om precies te zijn werd de 40-urige werkweek geboren. Henry Ford had bedacht dat als men minder ging werken er meer vrije tijd zou zijn om te consumeren. Na een 16-urige werkdag denk je namelijk eerder aan je bed dan aan die nieuwste Ford. Dus 9-tot-5 werd de trend. 

 

Tegenwoordig zien we die vijfdaagse 9-tot-5-mentaliteit als iets van vroeger. Iets voor luie, rigide, starre en kleurloze kantoorklerken. Maar let op mijn woorden: binnenkort ben je een rockstar. Iemand die om vijf uur de werkplek verlaat, die tijd heeft voor even sporten voor het koken. Of je bent diegene die de kids wat eerder ophaalt om een ijsje op het terras mee te pakken. 

 

Want met krapte op de arbeidsmarkt, is het goed stellen van grenzen – juist door een werkgever – binnenkort een enorme pre. Je kúnt overal werken, maar het hoeft niet. Natuurlijk, het is efficiënt om te kunnen werken op de tijden die jou het beste uitkomen. Maar we creëren soms een illusie dat we zelf de baas zijn over onze tijden. Mede door alle technologie zijn we dat punt voorbij en zit menigeen ‘s avonds op de bank nog te mailen.  

 

Als je goed personeel wilt aantrekken en vasthouden, moet je ze soms tegen zichzelf in bescherming nemen. Een adviseur of administratief medewerker die beter in zijn of haar vel zit, levert immers beter werk af voor de klant. Daarom zoek ik personeel dat óók begrijpt dat het belangrijk is om op bepaalde tijden niet met hypotheekadvies bezig te zijn. Dat het werk in je achterhoofd altijd aanwezig blijft is niet erg. Het gaat erom dat je de volgende dag er pas echt weer wat mee gaat doen.  

  

Ik tik deze column trouwens vanaf de camping nadat ik net nog een klant heb gemaild terwijl de kleintjes slapen. Dus ja, ik heb het ook tegen mijzelf: klap die laptop dicht en trek een biertje open.  

 

Salute!  


Lees ook
Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?
Dilemma

Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?

Toen de rentes extreem laag stonden, waren rentevasteperiodes 20 en 30 jaar populair. Kortere rentes zijn nu weer een tijdje in beeld, maar 20 jaar vast maakt een comeback. Samen met Anouk Roest, eigenaar van Anouk Roest Hypotheekadvies, bespreken we de keus tussen 10 en 20 jaar vast.  

Verborgen zorgen om de hypotheek te kunnen blijven betalen
Column

Verborgen zorgen om de hypotheek te kunnen blijven betalen

Gisteren presenteerden wij de eerste Woonlastenmonitor van NHG. Met dit instrument geven we inzicht in de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek.  

Eigen Huis pleit voor opheffen bemiddelingsverbod Warmtefonds: ‘Vervelend dat je als adviseur het mooiste stukje lening niet voor de klant mag regelen’

Eigen Huis pleit voor opheffen bemiddelingsverbod Warmtefonds: ‘Vervelend dat je als adviseur het mooiste stukje lening niet voor de klant mag regelen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen over zorgen over hypotheeklasten, nieuwe koopwoningen reserveren voor bepaalde doelgroepen en het opheffen van het bemiddelingsverbod.  

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

PVV, VVD, NSC en BBB zeggen niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt niet door iedereen toegejuicht. En dat de warmtepomp niet langer verplicht wordt, valt ook niet overal in goede aarde. We vroegen Harrie-Jan van Nunen, Mieke Pannekoek, en Romany Staring hun mening over het hoofdlijnenakkoord. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.