Wat verwachten en/of hopen we voor Prinsjesdag?

03 september 2019 Leestijd ± 3minuten
Wat verwachten en/of hopen we voor Prinsjesdag?

In de aanloop naar dinsdag 17 september worden her en der al verwachtingen uitgesproken, proefballonnetjes opgelaten en soms wat gelekt. Wat kunnen we verwachten op het gebied van hypotheken?

1. Verdere versobering van de hypotheekrenteaftrek

Niks nieuws natuurlijk, maar op aandringen van de EU mag het maken van schulden wel wat minder aantrekkelijk worden gemaakt. Directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot weet daar wel een oplossing voor: de hypotheekrente moet worden afgeschaft. Nou is Nederland al hard op  weg om de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs te ‘versoberen’, maar wellicht heeft het kabinet plannen om dit te versnellen?

2.  Wat gebeurt er met de inrichting van box 3

Na Prinsjesdag weten we weer hoe het verder gaat met de fiscale (spaar-)regels in box 3. Die kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de hypotheekklant.

Spaar‘plicht’
Met deze lage rentestand is sparen volstrekt niet aantrekkelijk, maar de fiscus verdient er ondertussen goed aan. Eventuele reserves kunnen natuurlijk op andere manieren worden belegd, maar voor de aanstaande huizenbezitter zit er niet veel anders op dan toch te sparen om de kosten koper (k.k.) te betalen.

Extra aflossen
Om de spaartaks in box 3 te minimaliseren, is het handig om het box 3-vermogen op de peildatum (1 januari) zo laag mogelijk te houden. Dat kan door bijvoorbeeld extra af te lossen op consumptieve kredieten, of door af te lossen op een aflossingsvrije hypotheek. Of dat laatste altijd wenselijk is valt volgens sommigen wel te betwijfelen

Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend of, en waar aanpassingen komen in de regels voor Box 3. Wat er ook gebeurt met de regelgeving over box 3, die kan in ieder geval invloed hebben op het tempo waarmee de hypotheekklant de k.k. bij elkaar kan sparen. En of het spaargeld minimaliseren door extra aflossen nog wel zo’n (semi-)aantrekkelijke optie is.

3. Overdrachtsbelasting starters

Het kabinet kijkt naar mogelijkheden om de lasten te verlichten voor starters op de woningmarkt. Deze doelgroep heeft het driedubbel zwaar ten opzichte van eerdere generaties: hun studiebeurs is een lening, kosten koper kunnen niet meer worden meegefinancierd in de hypotheek én de krappe huizenmarkt maakt dat er vrijwel geen betaalbare woningen beschikbaar zijn voor starters. 

Een van de mogelijkheden die het kabinet onderzoekt, is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Een interessant plan, hoewel het de vraag blijft hoeveel zoden dit aan de dijk zal zetten.

Ook voor de hypotheekwereld genoeg om naar uit te kijken deze Prinsjesdag. Rest ons slechts één vraag, wie wordt de ‘Aangewezen Afwezige’ op 17 september aanstaand. In de Amerikaanse serie Designated Survivor (waar dit Nederlandse initiatief door werd aangewakkerd) was dat in ieder geval de Minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. 


Lees ook
Verkorting alimentatieduur extra complicatie bij echtscheiding
Dilemma

Verkorting alimentatieduur extra complicatie bij echtscheiding

De regels voor partneralimentatie veranderen. De maximale duur van partneralimentatie gaat hierdoor volgend jaar naar vijf jaar. Dit heeft ook gevolgen als de ene partner de ander wil uitkopen, een situatie die al complex is.

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?
Trends

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

Het hing al jaren in de lucht en de Tweede Kamer was al akkoord. Toch stemde de Eerste Kamer afgelopen zomer tegen een verbod op asbestdaken. “Te duur voor huiseigenaren”, aldus VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP. In plaats van het verbod, gaat de overheid huiseigenaren wel verleiden om de daken te vervangen. Wat moet je nu adviseren aan (aanstaande) woningeigenaren met een asbestdak?

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?
Trends

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?

Duurzaamheid is en blijft een maatschappelijk hot topic. Mede door de onverminderde aandacht voor klimaatverandering, zijn Nederlanders op zoek naar manieren om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hypotheekaanbieders reageren door voordelige, groene hypotheken aan te bieden, maar de eisen zijn streng. Is de groene hypotheek alleen weggelegd voor de allerzuinigste huizen?

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?
Opinie

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?

Vanaf 2020 komt er weer extra financieringsruimte voor tweeverdieners. De weegfactor voor het tweede inkomen wordt bijgesteld naar 80 procent in de Regeling hypothecair krediet. Maar hoe verstandig is dat? We leggen het voor aan een panel van experts, met ieder een eigen(zinnige) mening.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.