Wat kunt u met de nieuwe groep starters?

23 april 2019 Leestijd ± 3minuten
Wat kunt u met de nieuwe groep starters?

Het profiel van de starter op de woningmarkt is de afgelopen jaren veranderd. Zo ligt de leeftijd van starters hoger dan zes jaar geleden. En anno 2019 is 66 procent van de starters een (hoogopgeleide) vrouw. Hoe kan de hypotheekadviseur inspelen op deze nieuwe situatie?

Volgens kenners is het starterssegment een doelgroep met veel potentieel, ook in de nieuwe samenstelling. Mits de hypotheekadviseur daar goed op inspeelt.

Goede opleiding = goed salaris

Het percentage vrouwelijke starters ligt met 66 procent relatief hoog. Volgens Wim Flikweert van ING heeft dat ook alles te maken met het opleidingsniveau. “Je ziet het aantal vrouwen op universiteiten de laatste jaren toenemen.” Een hogere opleiding betekent meestal ook een hoger salaris. Dat maakt dat deze vrouwen prima kandidaten zijn voor een hypotheek.

Ed en Marco Voskuil van ‘Mijn 1e Hypotheek’ zien dat hoogopgeleide vrouwen ook andere doelgroepen voorbijsnellen: “Stellen waarvan beide partners een minimuminkomen verdienen, kunnen vaak minder opbrengen voor de hypotheek dan deze vrouwen met een goed salaris.”

Flexibiliteit biedt kansen

De groep starters op de woningmarkt is flexibel. Althans, 35 procent van de starters is bereid om verder weg te verhuizen als dat de kans op een eigen woning vergroot. Slechts 13% van de mensen die al in bezit zijn van een eigen woning is hiertoe bereid. Dit biedt potentie om de starter op weg te helpen.

Marco Voskuil voegt daar nog wel aan toe dat de flexibiliteit van de starter niet voor niks is. “De huurmarkt staat ook zwaar onder druk, zeker in de randstad. Er is vaak geen andere keuze dan kopen en wat verder weg gaan wonen. We helpen veel starters door ze ook te wijzen op relatief voordelige koopwoningen in randgemeenten.”

Hogere leeftijd, meer tijd om te sparen

Zo’n 63 procent van de mensen die tegenwoordig voor het eerst een eigen huis koopt, is dertig jaar of ouder. Zes jaar geleden viel 41 procent van de starters in die leeftijdscategorie. Dat de leeftijd van starters hoger ligt, is op zich niet opmerkelijk. Uit CBS-cijfers blijkt dat jongeren langer thuis blijven wonen door onder andere het leenstelsel en de krapte op de woningmarkt.

Ook is er tegenwoordig meer eigen geld nodig voor de aankoop van een huis. Hiervoor hebben mensen meer tijd nodig om te sparen. Ed Voskuil: “Over het algemeen zijn starters goed op de hoogte van het feit dat zij de kosten koper niet meer kunnen financieren in de hypotheek. Hierdoor beginnen ze vaak al op tijd met sparen.” Volgens Voskuil ligt de spaarmoraal bij veel jongeren opmerkelijk hoog.

Alleen nog maar starters?

Starters lijken de ideale klant voor de hypotheekadviseur: goed geïnformeerd, meestal genoeg spaargeld en geen hypotheekverleden. Het is dan ook niet verrassend dat er steeds meer speciale aandacht komt voor deze doelgroep. Maar hoe duurzaam is het verdienmodel van een hypotheekadviseur die zich enkel richt op starters? Ed en Marco Voskuil zien vooral voordelen: “Het is een soort olievlek: als we een starter goed hebben bediend, vertellen ze dat al snel door aan vrienden en bekenden. Die zitten meestal in dezelfde leeftijdscategorie en vergelijkbare positie. Dus als die vrienden een hypotheekvraag hebben, staan ze ook al snel bij ons op de stoep.”

Zowel Marco als Ed zou het toejuichen als meer adviseurs zich specialiseren. Het is voor de hypotheekadviseur van tegenwoordig belangrijk om een doelgroep te kiezen. “Dat kunnen ook senioren of ondernemers zijn natuurlijk. Het maakt niet uit welke, maar als je een doelgroep kiest, kun je je onderscheiden. En dat is wel nodig in deze tijd waar we dat extra stapje moeten doen om het te winnen van online partijen.”


Lees ook
Flashback: zo kan de starter een hele interessante klant zijn
Cijfers & onderzoeken

Flashback: zo kan de starter een hele interessante klant zijn

Nieuws en vraagstukken omtrent hypotheken volgen elkaar in rap tempo op. De zomerperiode is aangebroken, dus er is wat meer tijd om rustig na te denken over de grote thema's. Deze week blikken we terug op ‘de nieuwe starters’.

4 tips om in te spelen op de oversluitmarkt
Trends

4 tips om in te spelen op de oversluitmarkt

De lage rentestand is zo aantrekkelijk dat de groei van de hypotheekmarkt volledig voor rekening komt van de oversluiters. Nu hoeft u natuurlijk niet achter iedere hype aan te hollen, maar iets meer aandacht voor het oversluiten van hypotheken kan zeker wat opleveren.

Met perspectiefverklaring tot 10 procent hogere hypotheek voor flexwerkers
Opinie

Met perspectiefverklaring tot 10 procent hogere hypotheek voor flexwerkers

Een duidelijke analyse van het arbeidsperspectief van flexwerkers kan een solide basis vormen voor een hypotheek. “De perspectiefverklaring door een erkende taxateur heeft nogal wat financiële voordelen voor de flexwerker” vindt flexwerk-expert Patrick Hustinx. “En het biedt ook extra mogelijkheden voor de hypotheekadviseur.”

Klanten die vaker om aflossingsvrije hypotheken vragen? Dat lijkt wel mee te vallen
Opinie

Klanten die vaker om aflossingsvrije hypotheken vragen? Dat lijkt wel mee te vallen

In de media werd bericht over de hernieuwde populariteit van aflossingsvrije hypotheken. Hypotheekadviseurs herkennen dit beeld niet. Maar dat aflossingsvrije varianten weer populairder worden lijkt hen niet meer dan logisch.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.