Wat kunt u met de nieuwe groep starters?

23 april 2019 Leestijd ± 3minuten
Wat kunt u met de nieuwe groep starters?

Het profiel van de starter op de woningmarkt is de afgelopen jaren veranderd. Zo ligt de leeftijd van starters hoger dan zes jaar geleden. En anno 2019 is 66 procent van de starters een (hoogopgeleide) vrouw. Hoe kan de hypotheekadviseur inspelen op deze nieuwe situatie?

Volgens kenners is het starterssegment een doelgroep met veel potentieel, ook in de nieuwe samenstelling. Mits de hypotheekadviseur daar goed op inspeelt.

Goede opleiding = goed salaris

Het percentage vrouwelijke starters ligt met 66 procent relatief hoog. Volgens Wim Flikweert van ING heeft dat ook alles te maken met het opleidingsniveau. “Je ziet het aantal vrouwen op universiteiten de laatste jaren toenemen.” Een hogere opleiding betekent meestal ook een hoger salaris. Dat maakt dat deze vrouwen prima kandidaten zijn voor een hypotheek.

Ed en Marco Voskuil van ‘Mijn 1e Hypotheek’ zien dat hoogopgeleide vrouwen ook andere doelgroepen voorbijsnellen: “Stellen waarvan beide partners een minimuminkomen verdienen, kunnen vaak minder opbrengen voor de hypotheek dan deze vrouwen met een goed salaris.”

Flexibiliteit biedt kansen

De groep starters op de woningmarkt is flexibel. Althans, 35 procent van de starters is bereid om verder weg te verhuizen als dat de kans op een eigen woning vergroot. Slechts 13% van de mensen die al in bezit zijn van een eigen woning is hiertoe bereid. Dit biedt potentie om de starter op weg te helpen.

Marco Voskuil voegt daar nog wel aan toe dat de flexibiliteit van de starter niet voor niks is. “De huurmarkt staat ook zwaar onder druk, zeker in de randstad. Er is vaak geen andere keuze dan kopen en wat verder weg gaan wonen. We helpen veel starters door ze ook te wijzen op relatief voordelige koopwoningen in randgemeenten.”

Hogere leeftijd, meer tijd om te sparen

Zo’n 63 procent van de mensen die tegenwoordig voor het eerst een eigen huis koopt, is dertig jaar of ouder. Zes jaar geleden viel 41 procent van de starters in die leeftijdscategorie. Dat de leeftijd van starters hoger ligt, is op zich niet opmerkelijk. Uit CBS-cijfers blijkt dat jongeren langer thuis blijven wonen door onder andere het leenstelsel en de krapte op de woningmarkt.

Ook is er tegenwoordig meer eigen geld nodig voor de aankoop van een huis. Hiervoor hebben mensen meer tijd nodig om te sparen. Ed Voskuil: “Over het algemeen zijn starters goed op de hoogte van het feit dat zij de kosten koper niet meer kunnen financieren in de hypotheek. Hierdoor beginnen ze vaak al op tijd met sparen.” Volgens Voskuil ligt de spaarmoraal bij veel jongeren opmerkelijk hoog.

Alleen nog maar starters?

Starters lijken de ideale klant voor de hypotheekadviseur: goed geïnformeerd, meestal genoeg spaargeld en geen hypotheekverleden. Het is dan ook niet verrassend dat er steeds meer speciale aandacht komt voor deze doelgroep. Maar hoe duurzaam is het verdienmodel van een hypotheekadviseur die zich enkel richt op starters? Ed en Marco Voskuil zien vooral voordelen: “Het is een soort olievlek: als we een starter goed hebben bediend, vertellen ze dat al snel door aan vrienden en bekenden. Die zitten meestal in dezelfde leeftijdscategorie en vergelijkbare positie. Dus als die vrienden een hypotheekvraag hebben, staan ze ook al snel bij ons op de stoep.”

Zowel Marco als Ed zou het toejuichen als meer adviseurs zich specialiseren. Het is voor de hypotheekadviseur van tegenwoordig belangrijk om een doelgroep te kiezen. “Dat kunnen ook senioren of ondernemers zijn natuurlijk. Het maakt niet uit welke, maar als je een doelgroep kiest, kun je je onderscheiden. En dat is wel nodig in deze tijd waar we dat extra stapje moeten doen om het te winnen van online partijen.”


Lees ook
Flashback: zo kan de starter een hele interessante klant zijn
Cijfers & onderzoeken

Flashback: zo kan de starter een hele interessante klant zijn

Nieuws en vraagstukken omtrent hypotheken volgen elkaar in rap tempo op. De zomerperiode is aangebroken, dus er is wat meer tijd om rustig na te denken over de grote thema's. Deze week blikken we terug op ‘de nieuwe starters’.

Hyarchis: "Financiele branche moet niet achterover leunen"
Cijfers & onderzoeken

Hyarchis: "Financiele branche moet niet achterover leunen"

Binnen de financiële dienstverlening wordt nergens zoveel online samengewerkt met klanten als in de hypotheekmarkt: meer dan 55 procent van de hypotheekprofessionals werkt vaak of regelmatig online samen met klanten. Maar consumenten verwachten dat ook: van hen denkt 23 procent dat je bij de meeste hypotheekverstrekkers nu al een hypotheek volledig online kunt afsluiten. Wat zijn de trends in online samenwerken in de hypotheekmarkt?

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)
Opinie

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op een woning. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou hieraan aan kunnen bijdragen. Minister Ollongren en NHG introduceren hiervoor de Arbeidsmarktscan. Nog een ‘extra’ scan, is dat nou nodig?

Private lease en hypotheek: Renault Captur voor de deur, halve ton minder lenen
Cijfers & onderzoeken

Private lease en hypotheek: Renault Captur voor de deur, halve ton minder lenen

Private lease heeft een grote impact op de leencapaciteit. Een gezin met twee leaseauto’s kan zo een ton minder lenen, rekent hypotheekadviseur Eric Herben van De Hypotheker Stadskanaal voor.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.