Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de woningmarkt?

18 maart 2021 Leestijd ± 3minuten
Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de woningmarkt?

Met de meeste stemmen geteld, is het duidelijk dat VVD en D66 de grote winnaars zijn van de verkiezingen. GroenLinks, SP en CDA leden grote verliezen. Wat betekent dit voor de woningmarkt?

Dat er meer gebouwd moet worden de komende jaren, daar zijn alle partijen het over eens. Waar die huizen moeten komen, blijft de vraag. De meeste politiek analisten zijn het erover eens dat VVD en D66 de basis van een nieuwe regering zullen vormen. Terwijl D66 een groot voorstander van bouwen buiten de randstad is, wil de VVD het ontwikkelen van nieuwe woonlocaties overlaten aan gemeenten en ziet de partij meer ruimte in de stad. Waar de landelijke regering uiteindelijk de nadruk zal leggen, ligt daarom grotendeels aan de partij(en) die samen met de twee liberale partijen de regering zullen vormen. Als het CDA aanschuift, zal landbouwgrond minder snel worden opgeofferd dan bij het scenario waarbij GroenLinks en PvdA zitting nemen in een liberaal-links kabinet.

Huur versus koop

Wat in ieder geval niet zal gebeuren, is het overhevelen van de eigen woning naar box 3. Dit DNB-voorstel, bedoeld om het verschil tussen huur- en kooplasten te verkleinen, zien zowel de VVD als D66 niet zitten. Sterker nog, alleen de ChristenUnie voelt daar wat voor. Zelfs als de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie verder regeert, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de eigen woning naar box 3 zal worden overgeheveld.  

Het feit dat consumenten wel €900 aan huur kunnen betalen, maar geen hypotheek voor hetzelfde bedrag kunnen krijgen, zal binnen vier jaar tot het verleden behoren. Dat beloofden Daniel Koerhuis (VVD), Faissal Boulakjar (D66) en Paul Smeulders (GroenLinks) in het Kop-Munt woondebat. De drie politici, die alle drie in de Kamer lijken te komen, zegden ook toe hun oor vaker bij hypotheekadviseurs te luister te zullen leggen.

Verhuurdersheffing

VVD en D66 vinden elkaar in het aanpassen van de verhuurdersheffing: op basis van de verkiezingsbeloftes zullen woningcorporaties minder belasting hoeven te betalen waardoor zij meer (sociale) huurwoningen kunnen bouwen. Beleggers die panden opkopen voor de (vrije) verhuur, weten voorlopig nog niet waar ze aan toe zijn: hoewel de VVD geen reden ziet om hen lastenverzwaringen op de leggen, staat D66 daar wel voor open. De andere coalitiepartner(s) zullen daar de doorslag geven. Bij een coalitie over links lijkt het onvermijdelijk dat de belastingen voor beleggers worden verhoogd.

Hypotheekrenteaftrek

Wat ook zo goed als zeker is, is dat de hypotheekrenteaftrek niet versneld zal worden afgebouwd. Wel zal de verduurzaming van woningen verder worden gestimuleerd. Zowel D66 als de VVD vinden dat een studieschuld minder moet meetellen bij de berekening van de maximale hypotheek, de leenmogelijkheden voor starters zullen daardoor waarschijnlijk worden vergroot. Ook pleiten beide partijen ervoor dat senioren meer mogelijkheden krijgen hun overwaarde op te nemen.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

12 stemmen (gemiddeld 4,5 van 5).

Anderen bekeken ook

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?

18 maart 2021 Van Independer tot de AFM en MUNT Hypotheken, ze krijgen ...

‘De kans bestaat dat wij niet meer nodig zijn voor standaard advies ’

17 maart 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

Waar moeten we op letten deze maand?

10 maart 2021 Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.