Wat betekent de oproep aan hypotheekadviseurs in het Klimaatakkoord?

22 augustus 2019 Leestijd ± 2minuten
Wat betekent de oproep aan hypotheekadviseurs in het Klimaatakkoord?

In het onlangs gesloten Klimaatakkoord doet Rutte III een expliciete oproep aan hypotheekadviseurs: ‘Stimuleer (toekomstige) huiseigenaren zo vroeg mogelijk om te verduurzamen.’ Wat zijn de mogelijkheden, in hoeverre gebeurt dit nu al en hoe kijken adviseurs aan tegen dit verzoek? We spraken met Maaike Verhoef, Erkend Hypothecair Planner en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP).

Klimaatakkoord heeft impact op alle huiseigenaren

In het Klimaatakkoord staan ruim 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland drastisch terug te dringen. In 2030 moeten we met z’n allen minimaal 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Een pittige doelstelling die ook alle huiseigenaren gaan merken. Zo moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen woningen al verduurzaamd zijn. 20 jaar later moeten 7 miljoen woningen van het aardgas af zijn.

Kijk niet alleen naar hypotheeklasten, maar ook naar de woonlasten

De oproep van het kabinet verandert weinig aan de werkwijze van Maaike Verhoef. “Ik spreek natuurlijk voor mijzelf, maar als hypotheekadviseur kijk ik ook altijd naar de woonlasten van een klant. Dat zijn dus niet alleen de hypotheeklasten. De energierekening kan een groot aandeel hebben in die woonlasten. En zonder duurzame maatregelen, wordt die rekening de komende jaren nog veel hoger.”

Toon de duurzame mogelijkheden en de financieringsopties

Alle partijen zijn dus gebaat bij een goed advies over verduurzaming van het huis. De klant, de adviseur, het kabinet en natuurlijk het milieu. Maaike Verhoef: “Hoe zo’n advies eruitziet? Ik breng in kaart welke mogelijkheden er zijn. Daarvoor zijn online allerlei handige tools beschikbaar die je samen met de klant kunt doorlopen. Natuurlijk bekijken we ook hoe snel de kosten terugverdiend worden. Daarnaast bespreek ik de financierings- en subsidiemogelijkheden voor de te nemen maatregelen.” 

Welke verduurzamingsmaatregel het meeste oplevert verschilt per huis. De grotere maatregelen die volgens Verhoef altijd het overwegen waard zijn: 

- Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

- Zonnepanelen

- Isolatie van muren, daken, vloeren

- HR++ (of hogere) beglazing

“Uiteraard zijn er ook ‘kleinere’ maatregelen die wel direct een kostenbesparing opleveren en bijdragen aan een beter milieu. Denk aan het aanbrengen van LED-verlichting en energiezuinige vaatwassers en wasmachines.”

‘Uiteindelijk ga je het merken in de verkoopprijs van de woning’

Volgens Verhoef schuilt het voordeel voor de klant niet alleen in de lagere woonlasten. “Ik zie dat mijn klanten steeds vaker bewust kijken naar het energielabel van een woning. Een woning met energielabel B is nu al meer in trek dan een woning met energielabel F. Ik verwacht dat dit zich de komende jaren alleen maar verder ontwikkelt. Dat ga je dus ook merken in de prijs van de woning. Een duurzaam huis biedt dus lagere woonlasten, een beter wooncomfort (isolatie) en uiteindelijk een hogere verkoopprijs. Zeker de moeite waard om er nu in te investeren.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

12 november 2019 De Europese betaalrichtlijn PSD2 maakt het voor consumenten gemakkelijker om ...

‘Mensen zitten er niet op te wachten zich in de schulden te steken voor duurzaamheid’

13 mei 2019 Huizenbezitters lopen nog niet heel erg warm om te lenen ...

Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

31 oktober 2019 Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de ...

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen

30 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.