Wat betekent de oproep aan hypotheekadviseurs in het Klimaatakkoord?

22 augustus 2019 Leestijd ± 2minuten
Wat betekent de oproep aan hypotheekadviseurs in het Klimaatakkoord?

In het onlangs gesloten Klimaatakkoord doet Rutte III een expliciete oproep aan hypotheekadviseurs: ‘Stimuleer (toekomstige) huiseigenaren zo vroeg mogelijk om te verduurzamen.’ Wat zijn de mogelijkheden, in hoeverre gebeurt dit nu al en hoe kijken adviseurs aan tegen dit verzoek? We spraken met Maaike Verhoef, Erkend Hypothecair Planner en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP).

Klimaatakkoord heeft impact op alle huiseigenaren

In het Klimaatakkoord staan ruim 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland drastisch terug te dringen. In 2030 moeten we met z’n allen minimaal 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Een pittige doelstelling die ook alle huiseigenaren gaan merken. Zo moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen woningen al verduurzaamd zijn. 20 jaar later moeten 7 miljoen woningen van het aardgas af zijn.

Kijk niet alleen naar hypotheeklasten, maar ook naar de woonlasten

De oproep van het kabinet verandert weinig aan de werkwijze van Maaike Verhoef. “Ik spreek natuurlijk voor mijzelf, maar als hypotheekadviseur kijk ik ook altijd naar de woonlasten van een klant. Dat zijn dus niet alleen de hypotheeklasten. De energierekening kan een groot aandeel hebben in die woonlasten. En zonder duurzame maatregelen, wordt die rekening de komende jaren nog veel hoger.”

Toon de duurzame mogelijkheden en de financieringsopties

Alle partijen zijn dus gebaat bij een goed advies over verduurzaming van het huis. De klant, de adviseur, het kabinet en natuurlijk het milieu. Maaike Verhoef: “Hoe zo’n advies eruitziet? Ik breng in kaart welke mogelijkheden er zijn. Daarvoor zijn online allerlei handige tools beschikbaar die je samen met de klant kunt doorlopen. Natuurlijk bekijken we ook hoe snel de kosten terugverdiend worden. Daarnaast bespreek ik de financierings- en subsidiemogelijkheden voor de te nemen maatregelen.” 

Welke verduurzamingsmaatregel het meeste oplevert verschilt per huis. De grotere maatregelen die volgens Verhoef altijd het overwegen waard zijn: 

- Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

- Zonnepanelen

- Isolatie van muren, daken, vloeren

- HR++ (of hogere) beglazing

“Uiteraard zijn er ook ‘kleinere’ maatregelen die wel direct een kostenbesparing opleveren en bijdragen aan een beter milieu. Denk aan het aanbrengen van LED-verlichting en energiezuinige vaatwassers en wasmachines.”

‘Uiteindelijk ga je het merken in de verkoopprijs van de woning’

Volgens Verhoef schuilt het voordeel voor de klant niet alleen in de lagere woonlasten. “Ik zie dat mijn klanten steeds vaker bewust kijken naar het energielabel van een woning. Een woning met energielabel B is nu al meer in trek dan een woning met energielabel F. Ik verwacht dat dit zich de komende jaren alleen maar verder ontwikkelt. Dat ga je dus ook merken in de prijs van de woning. Een duurzaam huis biedt dus lagere woonlasten, een beter wooncomfort (isolatie) en uiteindelijk een hogere verkoopprijs. Zeker de moeite waard om er nu in te investeren.”


Lees ook
Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

Hypotheekadviseur krijgt mogelijk een kleinere rol in bemiddelingstraject

De Europese betaalrichtlijn PSD2 maakt het voor consumenten gemakkelijker om hun betaaldata te delen met geldverstrekkers. Gaat dit de rol van de hypotheekadviseur veranderen? Wordt het vak door robo-adviseurs naar de geschiedenisboeken verdrongen?

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen
Over de grens

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Franse systeem voor woningfinanciering. Hypotheekadviseur en Buitenland-expert Albertjan Massier laat er zijn licht op schijnen.

Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

Friesland: ruimte en goedkope woningen, behalve op de Waddeneilanden

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

Gluren bij de buren: Het grootste misverstand over Deense hypotheken
Over de grens

Gluren bij de buren: Het grootste misverstand over Deense hypotheken

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Deense systeem voor woningfinanciering. Wereldberoemd van de ‘hypotheken waar je geld toe krijgt’ (wat overigens niet waar is). En er zijn meer facetten van dit hypotheekstelsel die erg interessant zijn.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.