Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

07 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Marnix Medema van Hypotheco en Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek over de minister van Volkshuisvesting en waarschuwingen van de AFM: “Toezichthouder heeft twee petten op.”

De AFM waarschuwt in een gesprek met Kop-Munt dat open leennormen niet te ruim geïnterpreteerd moeten worden. Is deze waarschuwing terecht?

Marnix: “Wij kijken naar de stabiliteit van de betaalbaarheid van de hypotheek in de toekomst. Het verhaal dat ‘de klant altijd betaald heeft’, zegt niet zoveel. Is er een buffer als het minder gaat? Sommige adviseurs stappen makkelijk over die vragen heen. Aan de andere kant zijn verstrekkers soms te spastisch in hun acceptatiebeleid. Wil je maatwerk leveren, gebruik dan boerenverstand.” 

Dennis: “Je ziet de laatste jaren een oprekking van de normen door de concurrentie, maar de toezichthouder regeert ook met twee petten op. Als je bij starters afwijkt door een goed toekomstperspectief is het overkreditering. Maar bij 60+ mag bijna alles. Open normen heten niet voor niets zo. Wij moeten met dit aanbod flexibel gesprekken voeren.”

ABN Amro laakt het gebrek aan daadkracht in het regeerakkoord met betrekking tot de woningmarkt. De bank vraagt zich af of de terugkeer van een minister van Volkshuisvesting iets gaat veranderen. Wat verwacht jij?

Marnix: “De bouwopgave is maar twee jaar gelukt, met name door het omturnen van kantoorpanden. Wat de overheid eigenlijk zegt is: we bouwen ieder jaar een stad als Groningen erbij. Dat vergt niet alleen woningbouw, maar ook infrastructuur. Ik denk niet dat ze dat voor elkaar krijgen.”

Dennis: “Het benoemen is één ding, maar het gaat om de uitvoering. Het benoemen van iemand die zich sec bezighoudt met de woningmarkt is een goed plan. Hij moet in ieder geval de handen uit de mouwen steken. Er moet op de korte termijn iets gebeuren en er is een visie voor de komende twintig jaar nodig.”

Het nieuwe kabinet wil sociale huurders de kans geven om hun eigen grondgebonden woning te kopen. Wat voor gevolgen heeft dit voor de sociale huursector?

Dennis: “Het heeft alleen nut als er nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen en dat betwijfel ik. Er zijn maar weinig mogelijkheden om bij te bouwen, zeker als het gaat om sociale huurwoningen in de grote steden. Bovendien, alleen mensen met een goed inkomen kunnen kopen: ook als een sociale huurwoning goedkoper wordt aangeboden, moet de huurder het geld kunnen lenen.”

Marnix: “De gedachtegang om de prijs te drukken is aardig, maar de kern van het probleem - krapte op de woningmarkt - haal je niet weg. De ervaring met dit soort maatregelen, zoals bij de verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters, is dat het ons niet veel gebracht heeft. Ik zie dit een beetje als een populistisch idee.”
 


Lees ook
AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs
Opinie

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Jeroen van Grinsven van NBG Eindhoven en Guido Schotten van Vlieg Hypotheken Amstelveen.

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis
Adviseur van de maand

Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis

Met ruim 22 jaar ervaring kan Johan de Jonge van Financieel Raadhuis in Zutphen klanten lezen als de beste. Hij zorgt ervoor dat niemand naar buiten stapt zónder exact te snappen waarom een bepaalde hypotheek is gekozen. “Ik heb nu eenmaal de intrinsieke behoefte om te vertellen hoe dingen in elkaar steken.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.