Waaróm is bijna een kwart van de stellen onverzekerd bij overlijden?

Adviseurs Arco Kleimeer en Gerard Ragetlie over de ORV
17 augustus 2021 Leestijd ± 2minuten
Waaróm is bijna een kwart van de stellen onverzekerd bij overlijden?

Belasting en de dood zijn de twee zekerheden in het leven, toch is een kwart van de stellen niet verzekerd voor het overlijden van één van de partners. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zeker als er sprake is van een hypotheek. Waarom besluiten mensen dan toch om de overlijdensrisicoverzekering (ORV) achterwege te laten?

Doe-het-zelven en schijnbezuiniging

Arco Kleimeer is adviseur en eigenaar van Geldxpert. Volgens Kleimeer is een groot deel van de mensen zonder ORV niet goed voorgelicht. “De doe-het-zelvers die hun hypotheek afsluiten bij een execution-only partij denken nog wel eens dat ze geld kunnen besparen door géén overlijdensrisicoverzekering af te sluiten,” vertelt Kleimeer. Volgens hem zal een hypotheekadviseur dit niet zo snel laten gebeuren, want zij kennen helaas allemaal wel voorbeelden waarbij dat verschrikkelijk mis is gegaan. Kleimeer ziet het niet afsluiten van een ORV dan ook als een schijnbezuiniging.

Overigens zijn het zeker niet altijd jonge mensen die geen ORV hebben. Kleimeer ziet ook regelmatig mensen van middelbare leeftijd die opzien tegen de hogere kosten van een ORV, bijvoorbeeld door een verleden met ziekte of omdat ze in een bepaalde risicogroep vallen. “Dan nog is het niet verstandig om de overlijdensrisicoverzekering achterwege te laten natuurlijk,” benadrukt Kleimeer. “Het is een belangrijke taak van adviseurs om mensen goed voor te lichten over de risico’s die ze lopen als ze zich niet verzekeren.”

Vrijblijvend advies = geen advies

Gerard Ragetlie zit al 30 jaar in het hypotheek vak en is zelfstandig financieel adviseur. Bij hem lopen klanten eigenlijk nooit de deur uit zonder ORV. Dat risico vindt hij gewoon veel te groot en een ORV is zeker betaalbaar met een gemiddeld maandbedrag van 15 tot 30 euro.

Toch zijn er gevallen waar een ORV overbodig is. “Je kunt de ORV natuurlijk wel achterwege laten als er nog 150 duizend euro hypotheek afgelost moet worden, de rente vast staat en de maandlast nog maar 200 of 300 euro is.” Maar dit soort situaties zijn een uitzondering op de regel stelt Ragetlie.

Hoe het dan toch kan dat een kwart van de stellen onverzekerd blijkt bij overlijden? Dat heeft volgens Ragetlie alles te maken met hoe hypotheekadviseurs hun boodschap overbrengen. Als het advies te vrijblijvend wordt gebracht, dan gaan mensen twijfelen. “Wanneer mensen zeggen dat ze er nog wel even over nadenken, weet je eigenlijk al zeker dat het er bij in schiet. Duidelijk advies betekent dat je als adviseur goed uitlegt wat het nut en de noodzaak zijn,” vindt Ragetlie. “Als je dat doet, slaan mensen deze relatief voordelige verzekering eigenlijk nooit af.”

De kennistest van augustus staat in het teken van het thema ‘overlijden’. Nog niet meegespeeld? Doe dan hier  mee!


Lees ook
Wooncrisis in Duitsland
Over de grens

Wooncrisis in Duitsland

 Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Duitsland? 

"Het is de dood of de gladiolen"
De Kettingvraag

"Het is de dood of de gladiolen"

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Ninoy Gorissen weet dat vakgenoot Roger Mordang, eigenaar van Roger Mordang advies (Zuid-Limburg), druk bezig is met het uitbreiden van z’n dienstverlening. Ninoy vraagt daarom aan Roger: 

Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Wat zijn de consequenties van de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? We leggen deze vraag voor aan NHG’s eigen voorwaarden-expert Marcel Sippekamp.

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.