VVD populairst bij KiesWijzerWonen van VBO Makelaar

03 maart 2017 Leestijd ± 2minuten
VVD populairst bij KiesWijzerWonen van VBO Makelaar

Wie bij de verkiezingen op 15 maart de woningmarkt zwaar wil laten meewegen bij zijn keuze, kan de KiesWijzerWonen invullen van VBO Makelaar, de branchevereniging van makelaars en taxateurs. Bij een tussenstand op 1 maart scoort de VVD het best (35 procent) bij de 1400 deelnemers. Tweede en derde zijn respectievelijk de ChristenUnie (zeventien procent) en de PvdA (veertien procent). De deelnemers zijn het meest uitgesproken over de Starterslening, de overdrachtsbelasting, scheefwoners, bouwen in de natuur en een minister voor Wonen. Hans van den Heuvel van VBO Makelaar vertelt over de totstandkoming van de KiesWijzerWonen.

In 2016 ontwikkelde VBO Makelaar in aanloop naar de verkiezingen twee whitepapers voor politieke partijen, stakeholders en programmacommissies. Speerpunten van de paper voor de woningmarkt zijn de particuliere huurmarkt, de betaalbaarheid van de koopwoning en de duurzaamheid van het woningaanbod. Van den Heuvel: “Wonen is voor iedereen van belang, je besteedt er een groot deel van je inkomen aan. Daarom wilden we voor de verkiezingen inzichtelijk maken wat de partijen willen doen.” Alle partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer werd input gevraagd voor de zestien stellingen uit de KiesWijzerWonen. Van hen hebben er acht gereageerd.

De belangrijkste onderwerpen
Van de deelnemers vindt 76 procent dat de Starterslening een landelijke voorziening moet worden. De VVD, CDA en SP zijn het eens met deze stelling. De overdrachtsbelasting afschaffen wil 73 procent van de deelnemers. Dit verlaagt de additionele kosten voor de koper. Uit beantwoording van de stellingen en de toelichting van partijen blijkt dat voor een groot aantal kiezers én de politieke partijen vergroting van het midden huursegment een belangrijk issue is. Ook over nieuwbouw in de natuur zijn de kiezers zeer uitgesproken (74 procent); er mag geen natuur worden opgeofferd voor nieuwbouw. 78 procent van de deelnemers kiest voor het behoud van een minister voor Wonen.

KieswijzerWonen
De KiesWijzerWonen kan worden ingevuld van 6 februari 2017 tot en met 15 maart 2017. De deelnemende partijen zijn: VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, SP en 50PLUS. Zij hebben zestien stellingen beantwoord en toegelicht. VBO Makelaar telt ruim 1100 leden. Dit zijn makelaars in consumentenwoningen (koop en huur), agrarisch vastgoed en bedrijfsmatig vastgoed en taxateurs. Kijk op www.kieswijzerwonen.nl.


Lees ook
Tijdwinst voor adviseurs
Cijfers & onderzoeken

Tijdwinst voor adviseurs

Het gebruik van Adviesbox (voorheen Hypobox en Planningbox) bij bemiddeling van een hypotheek valt bij veel adviseurs in de smaak. Dat blijkt uit onderzoek van Intersoftware. Gebruikers van Adviesbox geven het gemiddeld een 7,6.

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'
Cijfers & onderzoeken

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'

MUNT Hypotheken heeft onder hypotheekverstrekkers de beste reputatie op sociale media. MUNT Hypotheken is daarmee de winnaar geworden van de ‘MWM2 Social Reputatie Index 2017’, een uniek, onafhankelijk en gevalideerd onderzoeksmodel waarmee marktonderzoeksbureau MWM2 over een periode van een jaar de impact van relevante berichtgeving op sociale media op de reputatie van merken meet.

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert
Opinie

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert

Hoewel er veel aandacht voor duurzaamheid is, wordt er in minder dan 5 procent van de hypotheken geleend voor energiebesparende maatregelen. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt erop aangestuurd om duurzaamheid prominenter en eenvoudiger op te nemen in de adviessoftware. Maar is dat effectief en welke hobbels zijn er?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.