Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden

22 mei 2019 Leestijd ± 3minuten
Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden

Op de woningmarkt heeft zich afgelopen tijd een voorzichtige kentering afgetekend. De prijsstijgingen vlakken af en de enorme vraag die zorgde voor oververhitting lijkt minder te worden. Dat begon aan de bovenkant van de markt in de grote steden en is nu ook in de ‘overloopgebieden’ rond Amsterdam zichtbaar.

De eerste tekenen dat de bomen op de woningmarkt niet meer tot in de hemel groeien, kwamen na de zomer. Een makelaar uit Den Haag vertelde dat verkopers wel realistisch moesten blijven prijzen. Huizen waarvoor de hoofdprijs werd gevraagd konden zomaar nul kijkers krijgen. In Utrecht waren er huizen in het duurdere segment die ook niet meteen meer werden verkocht.

‘Terugslag’ woningmarkt Amsterdam

In Amsterdam was de vertraging van de markt in de tweede helft van 2018 ook zichtbaar. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de huizenprijzen er zelfs 5,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dit kwam vooral doordat meer goedkope woningen werden verkocht. Tegelijk nam het aantal te koop staande woningen in een jaar ook met circa een kwart toe. De Makelaarsvereniging Amsterdam sprak in ieder geval van ‘een terugslag’.

Ook in Het Gooi minder kijkers

In de directe omgeving van Amsterdam duikt nu dezelfde trend op. “Bovenin de markt, richting de miljoen, merk je dat het wat langzamer loopt”, zegt Jasper Siewe, makelaar in het Gooi. “Op het moment dat woningen wat moeilijker in de markt liggen door de onderhoudsstaat of omdat er niet een hele grote doelgroep voor is, loopt het allemaal wat langzamer. Je zou kunnen zeggen dat er voor elk huis dat je verkoopt over het algemeen wat minder mensen komen dan twee jaar geleden.”

Daarbij speelt dat er grote tekorten zijn in de bouw. “Aannemers zijn duur en ze hebben het druk. Als je een huis hebt waar veel aan moet gebeuren, dan moet je daar rekening mee houden; dat verkoopt toch wel een stuk lastiger.”

Realistisch geprijsde woningen vlot weg

Desondanks zijn de onderkant en het middensegment van de Gooise markt nog steeds oververhit, tekent Siewe aan. “Tussen de vier en zes ton gaat het nog steeds keihard. Er is duidelijk een tekort in goed aanbod en op het moment dat woningen realistisch geprijsd zijn – en dat is nog steeds een behoorlijk hoog prijsniveau – dan gaan ze vlot weg.”

Woningmarkt Haarlem koelt wat af

Ook in Haarlem, een andere grote overloopgemeente, koelt de markt wat af, bevestigt makelaar Ger-Lèn Damen tegen Kop-Munt. “We zien hier ook dat het in het iets duurdere segment wat minder hard gaat dan voorheen. In het hele dure segment doe ik zelf niet heel veel, maar van collega’s hoor ik dat het vanaf zes tot zeven ton wel wat rustiger wordt. De onderzijde loopt nog wel redelijk door, maar je merkt dat ook daar wat minder animo is. Je hebt gewoon minder kijkers en minder biedingen. Het vlakt allemaal wel iets af.”

Of het bij een afvlakking blijft, zal komende kwartalen blijken. Voor starters en andere woningzoekers is het echter geen slecht nieuws als de woningmarkt normaliseert, zolang deze maar niet weer een echte draai de andere kant uit maakt.


Lees ook
Private lease en hypotheek: Renault Captur voor de deur, halve ton minder lenen
Cijfers & onderzoeken

Private lease en hypotheek: Renault Captur voor de deur, halve ton minder lenen

Private lease heeft een grote impact op de leencapaciteit. Een gezin met twee leaseauto’s kan zo een ton minder lenen, rekent hypotheekadviseur Eric Herben van De Hypotheker Stadskanaal voor.

Hypotheekadviseur: kent u de 4 knoppen al?
Cijfers & onderzoeken

Hypotheekadviseur: kent u de 4 knoppen al?

Gedragsbeïnvloeding. Wist u dat u dat dagelijks doet? De mate van invloed is vaak groter dan u denkt, zeker in de rol van hypotheekadviseur. Een deskundige op het gebied van gedragsbeïnvloeding vertelt hoe u dit optimaal kunt inzetten.

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid
Opinie

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

Minister Ollongren wil geen extra vrijstelling voor de spaarverplichting voor Verenigingen van Eigenaars (VvE). Een volgende tegenslag voor het VvE-lid. Volgens advocaat en VvE-specialist Lennart Alberts mag er vanuit hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs meer aandacht zijn voor het VvE-lid.

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?
Trends

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

Het hing al jaren in de lucht en de Tweede Kamer was al akkoord. Toch stemde de Eerste Kamer afgelopen zomer tegen een verbod op asbestdaken. “Te duur voor huiseigenaren”, aldus VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP. In plaats van het verbod, gaat de overheid huiseigenaren wel verleiden om de daken te vervangen. Wat moet je nu adviseren aan (aanstaande) woningeigenaren met een asbestdak?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.