Vijf vragen over de perspectiefverklaring

07 juli 2017 Leestijd ± 3minuten
Vijf vragen over de perspectiefverklaring

Het kopen van een eigen huis komt ook in het zicht van uitzendkrachten en flexwerkers, nu zij bij een aantal hypotheekaanbieders een perspectiefverklaring van het uitzendbureau kunnen overhandigen om een hypotheek te krijgen. Hoe werkt dat, zo’n perspectiefverklaring? En hoe krijgt u er als hypotheekadviseur mee te maken?

 1. Wat is de perspectiefverklaring?
  Uitzendkrachten kunnen een perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau als zij daar minimaal een jaar werken. Het uitzendbureau moet dan gecertificeerd zijn door de Stichting Perspectiefverklaring. De perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. In aanvulling daarop geeft het uitzendbureau in de verklaring een eigen oordeel over de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht. Daartoe behoort onder andere een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.
   
 2. Wie zitten er achter de perspectiefverklaring?
  In de Stichting Perspectiefverklaring zitten vertegenwoordigers van hypotheekaanbieders, uitzendbureaus, consumentenorganisaties en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De stichting wil de kwaliteit van de verstrekte perspectiefverklaringen waarborgen. De perspectiefverklaring is in 2013 gestart op initiatief van Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis (VEH). De verklaring wordt door een aantal hypotheekaanbieders geaccepteerd: ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank, SNS en Delta Lloyd. Het is mogelijk een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan te vragen. Per 1 juli kunnen ook andere hypotheekaanbieders toetreden.
   
 3. Welke uitzendbureaus werken mee?
  Flexkrachten van Randstad, Tempo-Team, Yacht, Adecco Group Nederland (bestaande uit Adecco, Ajilon, Badennoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower kunnen al terecht bij hun uitzendbureau om een perspectiefverklaring aan te vragen.
   
 4. Wat zijn de verwachtingen?
  De verwachting is dat ongeveer 10 procent van de 275.000 uitzendkrachten die langer dan een jaar bij hetzelfde uitzendbureau werken een perspectiefverklaring zal aanvragen. Hoeveel van hen daadwerkelijk een hypotheek krijgen is nog niet bekend. Bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag door de hypotheekaanbieders spelen naast de perspectiefverklaring ook andere factoren een rol, zoals een tweede inkomen en de vraag of er sprake is van schulden. Tot nog toe is bij Randstad en bij de uitzendbureaus die zich al eerder dit jaar aansloten 2.600 keer een verklaring aangevraagd. 1.400 personen kregen de verklaring ook. Het gaat vooral om starters op de woningmarkt.
   
 5. Op welke manier kunt u als hypotheekadviseur te maken krijgen met de perspectiefverklaring?
  U kunt een uitzendkracht, die al ruim een jaar werkt via hetzelfde uitzendbureau, adviseren de perspectiefverklaring aan te vragen. Met behulp van de perspectiefverklaring kan de  uitzendkracht mogelijk een hypotheek krijgen. Het indienen van de perspectiefverklaring werkt op soortgelijke wijze als het indienen van de werkgeversverklaring. Beide documenten zijn nodig. U kunt de perspectiefverklaring verifiëren op http://perspectiefverklaring.nl/.  Hier staan alle deelnemende uitzendondernemingen aangegeven onder het menu-item Register. Door te checken of het certificaatnummer overeenkomt, kunt u checken of de perspectiefverklaring juist is.

Meer informatie over de stichting is te vinden op www.perspectiefverklaring.nl. Ook op de website van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) staat meer informatie over de perspectiefverklaring.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

53 stemmen (gemiddeld 2,4 van 5).

Anderen bekeken ook

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

03 mei 2017 Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste ...

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

14 april 2017 Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel ...

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

17 november 2017 Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief ...

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

07 juni 2018 Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.