Vijf vragen over de perspectiefverklaring

07 juli 2017 Leestijd ± 3minuten
Vijf vragen over de perspectiefverklaring

Het kopen van een eigen huis komt ook in het zicht van uitzendkrachten en flexwerkers, nu zij bij een aantal hypotheekaanbieders een perspectiefverklaring van het uitzendbureau kunnen overhandigen om een hypotheek te krijgen. Hoe werkt dat, zo’n perspectiefverklaring? En hoe krijgt u er als hypotheekadviseur mee te maken?

  1. Wat is de perspectiefverklaring?
    Uitzendkrachten kunnen een perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau als zij daar minimaal een jaar werken. Het uitzendbureau moet dan gecertificeerd zijn door de Stichting Perspectiefverklaring. De perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. In aanvulling daarop geeft het uitzendbureau in de verklaring een eigen oordeel over de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht. Daartoe behoort onder andere een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.
     
  2. Wie zitten er achter de perspectiefverklaring?
    In de Stichting Perspectiefverklaring zitten vertegenwoordigers van hypotheekaanbieders, uitzendbureaus, consumentenorganisaties en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De stichting wil de kwaliteit van de verstrekte perspectiefverklaringen waarborgen. De perspectiefverklaring is in 2013 gestart op initiatief van Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis (VEH). De verklaring wordt door een aantal hypotheekaanbieders geaccepteerd: ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank, SNS en Delta Lloyd. Het is mogelijk een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan te vragen. Per 1 juli kunnen ook andere hypotheekaanbieders toetreden.
     
  3. Welke uitzendbureaus werken mee?
    Flexkrachten van Randstad, Tempo-Team, Yacht, Adecco Group Nederland (bestaande uit Adecco, Ajilon, Badennoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en Manpower kunnen al terecht bij hun uitzendbureau om een perspectiefverklaring aan te vragen.
     
  4. Wat zijn de verwachtingen?
    De verwachting is dat ongeveer 10 procent van de 275.000 uitzendkrachten die langer dan een jaar bij hetzelfde uitzendbureau werken een perspectiefverklaring zal aanvragen. Hoeveel van hen daadwerkelijk een hypotheek krijgen is nog niet bekend. Bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag door de hypotheekaanbieders spelen naast de perspectiefverklaring ook andere factoren een rol, zoals een tweede inkomen en de vraag of er sprake is van schulden. Tot nog toe is bij Randstad en bij de uitzendbureaus die zich al eerder dit jaar aansloten 2.600 keer een verklaring aangevraagd. 1.400 personen kregen de verklaring ook. Het gaat vooral om starters op de woningmarkt.
     
  5. Op welke manier kunt u als hypotheekadviseur te maken krijgen met de perspectiefverklaring?
    U kunt een uitzendkracht, die al ruim een jaar werkt via hetzelfde uitzendbureau, adviseren de perspectiefverklaring aan te vragen. Met behulp van de perspectiefverklaring kan de  uitzendkracht mogelijk een hypotheek krijgen. Het indienen van de perspectiefverklaring werkt op soortgelijke wijze als het indienen van de werkgeversverklaring. Beide documenten zijn nodig. U kunt de perspectiefverklaring verifiëren op http://perspectiefverklaring.nl/.  Hier staan alle deelnemende uitzendondernemingen aangegeven onder het menu-item Register. Door te checken of het certificaatnummer overeenkomt, kunt u checken of de perspectiefverklaring juist is.

Meer informatie over de stichting is te vinden op www.perspectiefverklaring.nl. Ook op de website van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) staat meer informatie over de perspectiefverklaring.


Lees ook
Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste zaak van de wereld. Wie denkt dat blockchain vooral een speeltuin is voor nerds en idealisten, leeft nog in 2014. Banken investeren nu volop in de technologie die financiële processen sneller, transparanter en veiliger maakt.

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis
Trends

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel opleveren. De meerderheid van de consumenten koopt immers graag een huis dat af is. De juiste verbouwing of renovatie kan huiseigenaren veel opleveren. Lees hier welke vijf waardevolle tips je als hypotheekadviseur aan toekomstige of huidige huiseigenaren meegeeft. Deze tips vergroten de meerwaarde van een huis, hebben invloed op de verkoop van het pand en de hoogte van de eventuele (oversluit)hypotheek.

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten
Opinie

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief van hun hypotheekverstrekker na het aflopen van de rentevaste periode, zonder te checken of ze elders goedkoper uit zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat geld mis. “Terwijl het aflopen van de rentevaste periode juist een mooi moment is om boetevrij over te sluiten”,  licht Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl toe. Hij geeft zijn kijk op de oversluitmarkt.

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'
Opinie

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af te lossen op de hypotheek. Afgelopen jaren hebben Nederlandse huishoudens dat voor miljarden gedaan. Maar is het een goede zet?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.