Verkorten BRK-registratie? ‘Als je een lening keurig hebt afgelost, geeft niemand daarom’

03 juni 2024 Leestijd ± 3minuten
Verkorten BRK-registratie? ‘Als je een lening keurig hebt afgelost, geeft niemand daarom’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Perry Brouwer van Eemland Hypotheken over starters en hun hypotheekaanvraag, het BKR-register en de wet betaalbare huur.  

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat mensen die hun lening hebben afbetaald niet meer in het BKR-register te vinden zijn, tenzij er ernstige betalingsachterstanden zijn ontstaan. Wat vind jij van het plan van de AP?  

“Het is een lastige kwestie. Als iemand onbekend is in het BKR-register, dan kun je denken dat iemand geen ervaring heeft met lenen. Als je wél ooit hebt geleend, en deze lening keurig hebt afgelost, dan zal niemand daar iets om geven. De bank velt daar dan ook geen negatief oordeel over. Ik kom zelf weinig tegen onder mijn klanten dat er problemen zijn met een hypotheekaanvraag door een BKR-registratie. Het is vervelend als je zelf geen invloed hebt gehad op de BKR-registratie en daardoor in de financiële problemen komt. Na vijf jaar verdwijn je pas uit het register, dat is een lange periode. Misschien dat ze dat korter moeten maken, maar om niks meer te registeren? Daar twijfel ik over.” 

Starters zouden volgens Van Bruggen adviesgroep zich vaak te rijk rekenen wanneer ze hun eerste hypotheek willen afsluiten. Niet alleen de studieschuld heeft impact op het leenvermogen, ook de private leaseauto zorgt ervoor dat er flink minder kan worden geleend. Dit tot grote verrassing bij starters. Zie jij dit ook terug in de praktijk? 

“Ik kom zelden starters tegen die in een private leaseauto rijden, dus ook weinig starters met een leasecontract voor een auto. De starters die bij mij aankloppen rijden vaak in een tweedehandsauto. Studieschuld blijft altijd een dingetje bij de hypotheekaanvraag, want dat drukt bij veel jonge mensen op het leenvermogen. Toch melden de starters die bij mij langskomen vaak keurig hun studieschuld. Jonge mensen zijn zich bewust van wat wél en niet kan, dus wij mogen wat meer vertrouwen in hen hebben met zijn allen. In mijn beleving zijn de starters op de markt vaak voldoende voorbereid op de huidige huizenmarkt en weten zij goed wat zij aan het doen zijn.” 

Investeerders willen, nu de wet op betaalbaar huren alleen nog maar door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, hun huurhuizen massaal verkopen. Gaat dit de oplossing worden voor het woningtekort in Nederland? 

"Nee, het lost het probleem helemaal niet op. Huurders en kopers zijn vaak andere mensen. Ik hoop dat de Eerste Kamer gaat zeggen dat deze wet er niet doorkomt. Door de verschuiving van huur naar koop komen er echt geen woningen bij. De enige oplossing voor het woningtekort is dat er meer woningen bijkomen. Oudere mensen stimuleren om naar een seniorenwoning te gaan, zodat er meer doorstroom komt op de woningmarkt en mensen met ruimte in huis die een kamer verhuren aan studenten - dat zijn allemaal tijdelijke oplossingen. Als wij niet gaan snel meer gaan bouwen, vrees ik de toekomstige huizenmarkt. Er moet serieus rekening worden gehouden met de behoeftes van starters, want wat er op dit moment wordt gebouwd is 9 van de 10 keer te duur voor hen.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.