Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop

28 april 2021 Leestijd ± 2minuten
Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop

De Nederlandse woningmarkt is krapper dan ooit. Het aanbod blijft dalen - en vergeleken met een jaar geleden staat bijna een kwart minder huizen te koop. Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl houdt de woningmarkt nauwlettend in de gaten.

Sinds 2015 is de koopprijs van een woning met 51,7% gestegen, zo rekent Hoogeveen voor. De grootste stijging vond afgelopen kwartaal plaats. “De prijzen zijn in twintig jaar niet zo hard toegenomen als nu”, ziet Hoogeveen. Hij verzamelt maandelijks data van het Kadaster, Funda en de NVM. Het Kadaster meldde dat het aantal verkopen bijna dertig procent pluste ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De gemiddelde prijs steeg met bijna twintig procent, terwijl het aantal te koop staande objecten flink af nam. “Er is sprake van een historisch laag aanbod, dat drijft de prijs alleen maar verder op”, concludeert Hoogeveen. 

Verschil tussen Kadaster en NVM

Volgens het Kadaster is het aantal woningverkopen hard gestegen afgelopen kwartaal, terwijl de NVM eerder een daling liet zien. Hoe zit dat? “De NVM registreert een verkoop op het moment dat beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend, het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat de notaris de akte passeert”, legt Hoogeveen uit. “De NVM registreert een verkoop hierdoor zo’n twee tot drie maanden eerder.” Dat betekent dat de NVM cijfers actueler zijn, maar de NVM-leden hebben een marktaandeel van ongeveer 69%. Die cijfers zijn dus niet volledig.

Kijkend naar de huidige cijfers, moeten potentiële kopers bij zichzelf te rade gaan. Hoogeveen: “Is dit het juiste moment om een huis te kopen?”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Studieschuld naar BKR: minder papierwerk of juist een drempel?

28 april 2021 De AFM doet in haar jaarlijkse wetgevingsbrief een nogal ingrijpende ...

Arjen Gielen: “Ongelijke toegang los je niet op door hogere NHG-grens”

29 april 2021 Grote groepen komen helemaal niet meer aan bod op de ...

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

24 september 2019 Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor ...

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’

03 mei 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.